VINSTRA: Prisen er i år 30 år og prisen deles denne gangen ut til to unge musikere.

– Den 30. minneprisen blir delt ut til to utøvere. Helga Myhr og Rasmus Kjorstad skriver Peer Gynt as i en pressemelding. Prisen skal deles ut  til de to under et arrangement på Vinstra under Peer Gynt-stevnet 10. august.

Øivind Bergh sin minnepris går til unge lovende fiolinister. Minneprisen er i år på 20 000 til hver av vinnerne, og prisen er et samarbeid mellom Folkorg, Kork, Peer Gynt as, etterkommerne etter Øivind Bergh og Sparebank 1 Gudbrandsdal.

Dette skriver de om vinnerne:

Rasmus Kjorstad er en folkemusiker fra Sør-Fron. I vår blir han ferdig på folkemusikkstudiet ved Norges musikkhøgskole i Oslo. Sammen med bror Hans P. Kjorstad ga han ut plata «Pusinshi Ulla» i 2016, og året etter sto de to, sammen med Hans Hulbækmo og Anders Erik Røine, bak tingingsverket «Reolô». Rasmus er ellers aktuell med bandet Morgonrode, som slipper debutplata si i mai, og i bandet til Torgeir Vassvik, som kjem med sin plate i juni.

LES OGSÅ: Til finalen i "Årets unge folkemusiker"

LES OGSÅ: Kjorstad-brødrene vant Folkelarmprisen 

 

Helga Myhr er en hardingfelespiller og kveder fra Ål i Hallingdal. Til våren blir hun ferdig med studier ved Norges musikkhøgskole som utøvende folkemusiker. Helga spiller i ulike konstellasjoner, blant annet har hun gitt ut to plater med vokalgruppa Kvedarkvintetten og er for tida plateaktuell med folkemusikkbandet Morgonrode. Ellers jobber Helga mye som soloutøver og arbeider med en soloplate som kommer ut til høsten.

– Dette synes vi er stas. Det er stort å få en pris som så mange dyktige musikere har fått før oss, og inspirerende at folk ser det en driver med. Prisen gir oss motivasjon til å fortsette arbeidet med folkemusikken, sier prisvinnerne i pressemeldingen.

Øivind Berghs minnepris har vært delt ut under Peer Gynt-stevnet på Vinstra siden 1989. Bergh fikk Peer Gynt-prisen i 1976, og var ofte i Gudbrandsdalen etter det. Han ble fascinert av lokale spelemenn, og året etter at han gikk bort, ble minneprisen opprettet.

Prisen har tidligere blitt delt ut til blant andre Annbjørg Lien, Ragnhild og Eldbjørg Hemsing, Åse Teigland, Øystein Rudi og Sonoko Miriam Welde.