Full krasj om byutvikling

VEKST: Hva slags utvikling skal det legges det opp til for Rosenlund i den nye byplanen?

VEKST: Hva slags utvikling skal det legges det opp til for Rosenlund i den nye byplanen?

Artikkelen er over 1 år gammel
DEL

gd mener 

COOP vurderer millionsøksmål mot Lillehammer kommune, dersom kommunestyret følger formannskapet og strammer inn utviklingsmulighetene i Rosenlund. Forbrukerkooperasjonen har puttet 15 millioner kroner inn i kommunal infrastruktur i området. De hevder pengebruken har vært motivert av utviklingsmuligheter de mener kommunen nå legger for store begrensninger på.

Konflikten er klassisk. I Lillehammer er den like gammel som de første store handelsetableringene utenfor bykjernen. Byer og tettsteder med sterke handelstradisjoner, slites mellom hensynet til det etablerte i sentrumskjernene og utsiktene til stor vekst utenfor bykjernen. Gjerne langs hovedveger med mye trafikk.

Konflikten er heller ikke fremmed for Coop. Debatten som politikerne i Lillehammer står midt oppe i, likner til forveksling den debatten som pågår i Elverum. Også der vil COOP bygge og drive stort utenfor sentrum. Østerdalsporten ved riksveg 3 skaper håp om vekst, men også frykt for utarming av sentrum.

For Lillehammers del, har både fylkeskommunale og statlige myndigheter varslet innsigelse mot omfanget av varehandel utenfor sentrum. Det kan kommunen velge å ignorere, med den konsekvens at statlige myndigheter får siste og avgjørende ord. Det er ikke sikkert at det vil gi COOP særlig bedre muligheter enn hva formannskapet nå legger opp til. Det er likevel et poeng at dagens regjering faktisk har godkjent den rammen for handel med arealkrevende/tyngre varer som Coop trodde de kunne forholde seg til.

Debatten i Lillehammer, likner til forveksling debatten som føres i Elverum

Vi støtter en planpolitikk som styrker byens sentrum. Likevel har både kommunale og statlige myndigheter et ansvar for forutsigbarhet, også for næringsliv utenfor bykjernen.

Les også: Mener de er ført bak lyset – vurderer millionsøksmål mot Lillehammer kommune

Les også: Coop-direktør er sjokkert over Lillehammer kommune: – Oppsiktsvekkende og alvorlig

Les også: Høyre ville åpne for mer storhandel i Rosenlund, men ble nedstemt

Les også: Storebror setter foten ned: Lillehammer må begrense varehandelen utenom sentrum

Les også: Butikken tredoblet arealet - nå reserverer kundene bord på kafeen

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags