På Drammen stasjon var det fullt kaos og køer på flere hundre meter for buss for tog. Smått desperate passasjerer prøvde å finne en måte å komme seg videre.

– Dette har vært en helt forferdelig start på dagen, sier Tor Erik Andersen til Drammens Tidende. Han var en av svært mange som fikk en tung start på dagen.

Bare noen få tog fikk slippe gjennom på Drammenbanen torsdag morgen. Ekspresstoget fra Telemark og Vestfold var blant disse.

En passasjer ombord på toget forteller at det var 45 minutter forsinket til Oslo, og at det gjorde ekstra stopp i morgenrushet for å plukke opp passasjerer underveis.

Fikk kjøre på rødt

– Det kjørte på rødt signal, dermed måtte det ha klarering underveis, og det gikk kjempetregt fra Drammen og inn.

De fleste togene mellom Drammen og Asker var innstilt torsdag morgen.

– Vi har fått beskjed om at det kommer oppdatering klokken 10.30 sier pressevakt Mari Rjaanes i Bane NOR torsdag morgen. Ennå er det i det blå, hva som får det til å lyse rødt på strekningen mellom Drammen og Asker.

– Det er en eller annen teknisk feil i skinnegangen som får det til å lyse rødt., sier Rjaanes. Om det er en teknisk feil ved selve anlegget, eller om det faktisk er noe i sporet som ikke skal være der, er foreløpig usikkert.

Les også: Bane Nor om marerittåret: – 2023 har ikke hatt noen god start

– Signalet er der for å ta vare på passasjerer og ansattes sikkerhet. Sporet er fullt av sensorer som registrerer når det er noe i sporet som ikke skal være der, sier Rjaanes. Det kan altså være alt fra en stein i en sporveksler til en ødelagt sikring som har stoppet trafikken.

Fikk beskjed klokka 05

Noen tog har sluppet gjennom på morgenkvisten, etter at signalfeilen oppsto.

Les også: Ikke siden 2010 har pendlerne blitt rammet av flere forsinkelsestimer

– Det har vært mulig å ta noen gjennom. Vi har da hatt telefonisk kontakt med hvert enkelt tog, sier Rjaanes.

– Det er noen tog som har gått gjennom, men det er et fåtall, og de kjører forsinket. At tog passerer på strekningen reduserer også Bane Nors mulighet til å rette opp feilen, sier kommunikasjonssjef Åge-Christoffer Lundeby i Vy til Nettavisen.

Vy fikk beskjed om signalfeilen klokken 0500 torsdag morgen. Strekningen mellom Drammen og Asker er sterkt trafikkert av pendlere som kommer både fra Drammen, Vestfold-byene og fra byer langs Bergensbanen.

Berørte toglinjer er:

  • FLY1: Drammen – Oslo lufthavn
  • RE10: Drammen – Oslo S – Lillestrøm – Oslo lufthavn – Lillehammer
  • R13: Drammen – Oslo S – Dal
  • R12: Kongsberg – Oslo S – Eidsvoll
  • F4: Oslo S – Bergen
  • F5: Oslo S – Kristiansand – Stavanger S, Sørlandsbanen
  • RE11: Skien – Oslo S – Eidsvoll, Vestfoldbanen.

Det er satt opp busser mellom Drammen og Asker, men det er lange ventetider for pendlerne i Drammen.

– Vi bestilte busser med en gang, men det er begrenset med antall busser vi kan finne på så kort varsel. Vi har noen busser og maksitaxier i sving, men det er utrolig mange mennesker som har et transportbehov, og dermed blir det ventetid, sier Lundeby.