Gå til sidens hovedinnhold

Fylkestinget enstemmig mot ekstremisme

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Til sommeren er det 10 år siden en høyreekstrem terrorist tok 77 liv i regjeringskvartalet og på Utøya, i det verste angrepet Norge har opplevd siden krigen. I våre videregående skoler i Innlandet stod det også tomme pulter ved skolestart i august 2011, og flere av skolene våre tok den høsten i mot elever som hadde overlevd terrorangrepet på Utøya. Dette var en hendelse som rammet også de lokalsamfunnene alle vi er en del av.

I tida etter 22. juli opplevde vi et Norge som sto samla. Tusenvis av mennesker deltok i rosetog. Selv om AUF og Arbeiderpartiet var målet for terrorhandlingen, så ble det ansett som et angrep på Norge, på vårt demokrati, og på vårt flerkulturelle samfunn. «Vi skal møte angrepet med mer demokrati, mer åpenhet» – og «aldri mer 22. juli» var utsagn fra daværende statsminister Jens Stoltenberg, som fikk stor oppslutning i den norske befolkningen – og vi lovet å aldri glemme.

Terrorangrepet 22. juli viste oss hvor farlig det høyreekstreme tankegodset er, også i vår tid. Dagens elever i videregående skole var i alderen 6-8 år i 2011. I løpet av få år vil vi ikke lenger ha elever som selv husker 22. juli. Dette gir oss som fylkeskommune et stort ansvar for å minnes de vi mistet, sørge for at nye generasjoner kjenner historien om angrepet, og lærer om tankegodset som lå bak. Utøya har i dag blitt et demokratisenter for å engasjere lære og minne, en plass som er åpen for alle. Kunnskap vil alltid overvinne fremmedfrykt, hatytringer og konspirasjonsteorier, da må vi bidra til at flest mulig får tilgang til kunnskapen og historien vår.

Et samla fylkesting ser det som naturlig at Innlandet fylkeskommune markerer at det i 2021 er 10 år siden terrorangrepet mot Regjeringskvartalet og Utøya. Fylkestinget mener 10- årsmarkeringen gir en anledning til å forsterke arbeidet mot ekstremisme og for demokrati og toleranse, særlig i våre videregående skoler.

Jeg mener den tverrpolitiske enigheten i fylkestinget om dette har stor verdi, vi trenger at alle nå står skulder til skulder i oppgjøret med disse kreftene, for ingen vil klare det alene. La oss igjen samles i oppgjøret mot ekstremisme slik vi samlet oss i rosetog for 10 år siden, dét vil være noe av det viktigste vi kan bidra med nå.

Anne-Marte Kolbjørnshus, gruppeleder, Innlandet Arbeiderparti