Gausdalsminner nr.20 lanseres på Gausdalsdagen. Den første kom i 1985, og etter det har boka kommet ut fast annet hvert år. Innholdet i bøkene skildrer livet i tidligere tider og fram til i dag. Det som skjer nå, vil også bli historie om noen år.
Hovedtemaene er : Kultur og musikk og Fjell og utmark.
Husflidskonsulenten i Oppland , Brita Rusten Åmot har skrevet om Gausdalsbunaden. For - og baksida har bilder av bunaden.
Portrettet er av Jarle Bye, lokalhistoriker og herredskogmester /skogbruksjef i 32 år. Han er intervjuet av Arne Halvorsen, leder i Historielaget.
Boka er rikt illustrert.
Et par artikler kan nevnes , en om sine opplevelser sist på 1950-tallet : Inga Johanne R. Pighaug skriver om kiosken i Skeisleite som sto like ved innkjøringa til nedre Frøysesetra. For ei lita jente som sjøl var med bestemor på setra like ved, var dette et lite "paradis ". Men uten innlagt vann og strøm måtte vareutvalget bli enkelt, skriver hun :
"Pepsi og Solo i små glasflasker med pappsugerør i flaska- og vørterøl for dei vaksne . Desse flaskene stod til kjøling i ei sinkbytte med vatn, vatn fra Klarakilda like ved. Kilda kjem rett opp frå jorda, har friskt , kaldt vatn og blir nytta den dag i dag. "
Naturligvis var det ikke is å få kjøpt, men melkesjokolade, grønne epler, drops , karameller i "snytpåså " og PP-pastiller.
Og ikke minst, kunne turistene få kjøpt suvenirer med " Peer Gynt veien " eller " Leite kiosk ".Nedenfor den var det en liten oppdemt dam, og i skjul den grønnmåla utedoen.
Hele dette vesle området var en kjent koseplass i Nordfjellet. (Bilde av kiosken ).
Ståterkongen Ola Pedersen Midtvoldsringen var født i 1793 og døde i 1866. Det er Torill Uthberg som har skrevet om ham. Det har vært flere ståterkonger i Gausdal gjennom tidene, men dette er den mest originale. De var bygdevektere og en god støtte for lensmannen.De hadde blant annet som oppgave å holde justis i taterføler som dro gjennom dalen.(Bilde )
Ola Fjeldet er eier av ståterstaven til Ole Pedersen Ståterkonge. (Bilde )
Det er nesten 30 bidragsytere til boka, og Oddmund Mikkelsen er fast tegner. Det er Gausdal Historielag som gir ut boka og IGT står for layout.