Gavepakke for desentralisering: Modige politikere kan bruke erfaringene til å skape økt regional balanse

PANDEMIEN: Digitaliseringen av arbeidslivet de siste månedene bør føre til at det blir enklere å beholde arbeidsplasser i distriktene.

PANDEMIEN: Digitaliseringen av arbeidslivet de siste månedene bør føre til at det blir enklere å beholde arbeidsplasser i distriktene. Foto:

DEL

GD MENER
Koronapandemien har vist at det går an å jobbe fra hjemmekontor. Dette er en gyllen mulighet til å tenke nytt. Flere hundre ansatte i sentraladministrasjonen i Innlandet fylkeskommune er blant dem som har jobbet hjemmefra. Mange av dem skulle egentlig vært i pendling til og fra Hamar.

Siden Hamar er hovedsetet til det nye fylket, skal fylkeshuset der gjøres klart for 380 ansatte. Svimlende 349 millioner kroner skal brukes på å rehabilitere bygget fra 70-tallet. Opprinnelig var prislappen 15 millioner kroner mer. Det reviderte budsjettet er noe lavere, blant annet fordi antall ansatte skal ned. En hel etasje spares inn.

Nå skal fylkespolitikerne vedta det reviderte budsjettet. I sakspapirene står det at koronapandemien har vist at det er mulig å arbeide noe annerledes enn før og at det skal vurderes om det er behov for at alle må ha en egen, fast arbeidsplass.

Modige politikere kan bruke erfaringene til å skape økt regional balanse

Det er bra at fylkeskommunen tar inn over seg siste tids erfaringer. Men det bør være mulig å ta ytterligere grep. Det er forståelig at fylkeshuset bør rehabiliteres. Det som er mindre forståelig er hvordan det kan forsvares å bruke så mye penger på rehabilitering når Lillehammer allerede har et bygg med god kvalitet.

Hestehandelen til politikerne om hvilke oppgaver som skal løses fra hvor, bør sees på med nye øyne. Fylkespolitikerne bør gripe muligheten og sørge for en fleksibel hverdag, som lenge har blitt etterlevd. Jan Tore Sanner viste tidlig i prosessen til hvordan en ny fylkeskommune skulle kunne bidra til en «balansert» utvikling i den enormt store innlandsregionen.

Modige politikere og en løsningsorientert administrasjon kan nå bruke erfaringene fra koronapandemien til å skape økt regional balanse. Det er fremdeles viktig å møtes, men alt må ikke sentraliseres. Vi har i koronaperioden tatt et stort digitalt steg. Store summer til rehabilitering av bygg er en påminnelse om muligheten digitaliseringen gir distriktene.Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags