Gå til sidens hovedinnhold

– Fantastisk at vi får dele Peer-rollen

De sa ja til rollen som Peer Gynt på Gålå på grunn av hverandre. Far og sønn Oftebro stortrives her.

Artikkelen er over 4 år gammel

Jeg sa ja på grunn av han, smiler Nils Ole Oftebro og tar tak i sønnen sin.

– Og jeg sa ja på grunn av deg, smiler Jakob.

I sommer står de sammen på scenen ved Gålåvatnet, Jakob (31) og Nils Ole Oftebro (72). Her skal de dele rollen som Peer Gynt. Den yngre og den eldre Peer. De skal sammen vise livsløpet.

Far og sønn bor på hver sin hytte på Gålå. De får mye tid sammen. Både på og utenfor scenen denne sommeren.

– Jakob var hos meg og spiste kjøttkaker i går, forteller Nils Ole.

– Sønnen din er heldig.

– Det er jeg som er heldig, som får lage mat til ham. Det er så utrolig hyggelig, sier Nils Ole.

Han legger ikke skjul på begeistringen over å være her. Å få gi liv til Peer-rollen, sammen med sønnen.

– Det er rørende og veldig fint at vi gjør dette sammen

 

– Den aller første rollen jeg hadde var rollen som Peer Gynt. Jakob spilte Peer da han gikk på Teaterhøgskolen. Vi startet begge med Peer og nå gjør vi rollen sammen. Det er spesielt, sier Nils Ole og ringen er liksom sluttet her.

– Det er rørende og veldig fint at vi gjør dette sammen. Og med denne teksten. Peer Gynt er en fantastisk tekst, sier Jakob.

– Hvordan er det å jobbe sammen på scenen?

– Jakob er en så god skuespiller og jeg tenker ikke på at han er sønnen min når vi er på scenen. Da jobber vi profesjonelt. Men det er jo strålende!

Nils Ole greier ikke å slutte å smile ved tanken. Stoltheten. Den er tydelig.

– Det er kjempegøy å få spille sammen med pappa. Jeg gleder meg over at vi har fått denne muligheten, repliserer sønnen.

 

De vet forventningene er store. Fredag er det premiere og 21.000 publikummere strømmer til Gålå for å se en helt ny Peer-forestilling.

En sinnssykt stor utfordring, sier Jakob om rollen. Han har aldri spilt, teater i et så stort format som dette tidligere. Det er fem år siden han sto på en teaterscene. De siste årene har alt handlet om film og fjernsynsroller.

– Det er klart at det å portrettere Peer Gynt, en så stor skikkelse, det er noe jeg gjør med ærefrykt. Dette er en stor utfordring for meg, både personlig og faglig.

– Hva blir den største utfordringen?

– Få spent opp buen fra starten og holde tempoet oppe.

– Er det et press å overta denne rollen?

– Vi kan ikke tenke på at vi overtar en suksess. At det har vært bra i årene før, er bra for oss. Vi skal gjøre alt vi kan for at dette skal bli bra, sier Nils Ole.

– Jeg skapte nok en del overdrevne historier dit jeg kom

 

De mener alle kjenner seg igjen i Peer-skikkelsen.

– Han rommer alle menneskelige feil. Det får vi følge ham i. Alle kan kjenne seg igjen i ham. De som sier at de ikke gjør det, lyver, mener Jakob.

– Hva kjenner du deg igjen i i Peer?

– At jeg vil det beste, men ikke alltid får det til – eller blir misforstått.

Nils Ole mener teksten snakker vel så mye til publikum i dag, som da den ble skrevet.

– Skikkelsen snakker direkte til deg. Peer Gynt er jo utsatt for janteloven. Det er aldri lett å være annerledes på bygda. Han blir presset og må finne andre måter å hevde seg på. Peer blir alltid forfulgt og blir aldri helt akseptert. Jeg tror Peer er Ibsens selvportrett. Det var ikke akseptert å skrive romaner den gang. Han flyttet utenlands og ble der i like mange år som Peer, sier Nils Ole.

Han vokste selv opp i en liten by, Sarpsborg. Det var ikke aksept for å bli skuespiller da. Han reiste til Oslo.

– Jeg skapte nok en del overdrevne historier dit jeg kom, humrer han.

De to er som Peer og Mor Åse. Han snurrer moren sin rundt lillefingeren. Akkurat som Peer.

 

Nå skal de sammen legge lagene og skape dybden i rollen. I fjerde akt står begge på scenen sammen. Det har ikke skjedd på en teaterscene før.

– Mye tekst å pugge?

– Ja!

De har jobbet hver for seg. Og sammen. Lest og pugget.

– Min kone (Anette Hoff) har hørt meg, sier Nils Ole.

– Og jeg har lest for mamma. Det har vært moro, sier Jakob og demonstrerer leende dialogen med «Mor Åse».

– De to er som Peer og Mor Åse. Han snurrer moren sin rundt lillefingeren. Akkurat som Peer, ler Nils Ole og rusker i sønnen.

– Det å komme hit til Gålå er gøy. Jakob beskriver en familiestemning. Alle vil jobbe for at dette skal bli bra og det er et utrolig fint samhold. Fine frivillige og disse omgivelsene, sier han.

– Men det er ikke nytt for ham å være med i utendørsteater. Han vokste jo opp på Stiklestad. Dette er som å komme hjem for ham, humrer Nils Ole som var sentral i Spelet på Stiklestad i over ti år.

Men nå er det Gudbrandsdalen som er stedet.

– Det er så fint å være her, sier Jakob og forteller at han har hatt mange vinterferier her på hytta til onkelen sin. Mellom øvingene nå ha han padlet på Gålåvatnet og gått turer i fjellet. Han beskriver sommeren her som magisk.

– Vi prøver å fortelle historien på en ny måte, som jeg tror blir fin, sier regissør Sigrid Strøm Reibo. Hun er begeistret for sine Peer’er og er strålende fornøyd med øvingene. De er i rute. De ni profesjonelle skuespillere, de vel 60 frivillige og resten av staben. Sammen tar de forestillingen inn i vår tid.

I fjerde akt står de to sammen på scenen. Det gir tydelige bilder på Peers liv.

 

– Det deilige med Ibsens tekst, er at det er så mye i den. Det gir mulighet til å lage sin helt egen forestilling.

– Vi prøver å utnytte grepet med to Peer-er så godt vi kan. I fjerde akt står de to sammen på scenen. Det gir tydelige bilder på Peers liv. Ingen i verden har sett en slik fjerde akt. To i hovedrollen gir virkelig noe til historien. De er fantastiske skuespillere. Det er utrolig gøy å se de sammen på scenen, sier hun.

Forestillingen starter på 60-tallet. I fjerde akt går det over i 80-tallet og i femte akt tas den inn i nåtiden.

Dette blir også tiden da Nils Ole Oftebro selv har levd. Det gir dimensjoner til forestillingen.

– For meg er det viktig å forstå hva Ibsen har ment og finne kjernen i materialet og formidle det til publikum i dag. Samtidig ønsker jeg å leke med materiale og gjøre uventede ting, sier Strøm Reibo.

 

Hun har overraskelser på lur.

– Rammen er at Gyntiana fornøyelsespark bygges. Men det blir det ikke noe av. Akkurat som livet til Peer. Han fullfører aldri noe, forklarer hun.

Hun har ikke kjent på nervene ennå.

– Nå er det så mye jobb som skal gjøres. Det handler om å ha det gøy og være ambisiøs når man skal skape. Ikke tenke på premieren, smiler hun.

 

Hun vil ikke røpe for mye. Publikum skal bli overrasket. Både til lands og til vanns. Dølamålet er i bruk bare i bygda. Ellers er Ibsens tekst gjennomgående for Peer denne gangen.

På scenen skal de i gang med prøvene. Dette er første dag med kostymene på. De frivillige er fargerike. Tidsriktige. Jakob går inn porten til amfiet. Bare noen minutter igjen til nye prøver.

– Jeg skal til Vinstra og handle. Skal du ha noe? Vil du ha ørret til middag? spør pappa som har prøvefri i dag.

– Ja, gjerne det. Jeg kommer for å spise jeg, smiler Jakob.

– Du tar godt vare på sønnen din?

– Ja. Han tar godt vare på faren sin også.

Nils Ole setter seg på tribunen for å se på prøvene.

– Det var dette Jakob ville. Han bestemte seg tidlig for å bli skuespiller. Jeg ønsket ikke at han skulle bli det. Det er et farlig yrke. Det er vanskelig å overleve på toppen. Du må være dedikert. Ville det. Virkelig. Jakob ville, sier Nils Ole.

– Han har sjarmen til denne rollen, sønnen min.