GD oppfordrer til nysgjerrighet 

Av
DEL

leserinnlegg

Som eldre pensjonist sitter jeg nå i spaniens land, langt borte fra kulden og snøen i mine forfedres dal, og leser følgende oppfordring fra GD: «Bjørn, Sjekk skattelistene for ditt årskull her».

Så kommer en liste med navn på noen få personer, som alle skatter til Gausdal kommune. På denne listen er det oppført inntekt, formue og skatt på noen av mine jevnaldrende.

Så vil folk kanskje si at dette må vel være helt greit, det er en menneskerett å vite hva naboen har. Men er det egentlig helt greit at alle skal få tilfredsstilt sin nysgjerrighet slik som avisa GD her legger opp til? Egentlig så ønsket jeg å anmode GD til å dra direkte til Hel ... med sine oppfordringer, men jeg har dette klart til bruk ved eventuelle senere anledninger.

Burde det ikke tilstrekkelig at alle som ønsker kan gå inn på nettet og få disse opplysningene mot at de oppgir sitt navn? Dette er, ifølge ansvarlig redaktør i GD, Tom Martin Hartviksen, ikke tilfredsstillende for den nysgjerrige og misunnelige del av befolkningen.

Men, da har vi som er abonnenter av GD god hjelp fra avisa til dette formålet.

Så vil noen si at dette er vel en del av demokratiet, så dette må vi bare akseptere.

Det er andre demokratiske land som ikke har denne praksis, som ser at dette er en sak mellom personer og skattemyndighetene, og at slike opplysninger bare blir offentlige ved kriminelle forhold.

Demokrati betyr folkestyre. Det betyr også at vi velger politikere til å representere oss, menige menn og kvinner. Men det betyr slett ikke at den enkelte borgers skatteforhold skal være til en form for underholdning og diskusjon for alle og enhver.

Redaktør Hartviksen viser til at slik har det vært i 200 år, akkurat som om det skulle være noen forklaring eller noen god unnskyldning.

Det var vel storbøndene, i godt samarbeid med embetsverket, som ville kontrollere sine husmenn og undersåtter, som sto for dette. En praksis som i dag minner mer om en form for diktatur enn et virkelig demokrati. Det at GD, med sin redaktør tydeligvis har noen sympatier for denne praksisen, som i realiteten er en form for overvåking, det får stå for hans regning. Samfunnet og også bøndene samt det forferdelige presteskapet fra 200 år siden, har heldigvis utviklet seg en god del til det bedre.

Avisa GLT hadde før sammenslutningen med Dagningen en tydelig bondevennlig profil. Denne politiske profil ser det ut som den nye redaktør Hartviksen ønsker å gjenopplive og forsvare.

Som abonnent av GD, vil jeg håpe at redaktøren også vil bidra til å gjøre avisa til noe annet enn innholdsløst «gammelt oppgulp», og med redaktørens leder på side to gi oss lesere et klart svar på hva avisen står for til enhver tid.

For min egen del, dersom det ikke hadde vært for familiesidene med dødsfall og nyfødte, ville jeg, dessverre, ikke sett noen stor grunn abonnere på GD.

Før jeg avslutter dette innlegget, vil jeg be redaktør Hartviksen, om å lese det som tidligere medarbeider i GD, Einar Odden hadde på hjertet og skrev om for et år eller to siden om GD.

Bjørn Seielstad sr., Gausdal/Spania


Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags