Banken tvangssolgte – Storlien måtte skatte

Banken tvangssolgte Lars-André Storliens eiendommer, men han må selv skatte av det, sier han.

Banken tvangssolgte Lars-André Storliens eiendommer, men han må selv skatte av det, sier han. Foto:

Artikkelen er over 1 år gammel

Banken tvangssolgte flere av eiendommene og tok inntektene. Likevel må Lars-André Storlien i Vågå selv skatte av salget.

DEL

Brødrene Storlien ANS hadde preget Vågåmo i en mannsalder, blant annet med sportsbutikk og matforretning. Men i 2013 sa Sparebank 1 Lom og Skjåk stopp og startet tvangssalg av det meste av familiens eiendeler "fordi kravene ikke var oppfylt". Det innebar tre næringseiendommer, tre privateiendommer, varelagrene i to butikker og flere kjøretøyer. 

Å gi banken pant i alle eiendommer "var den største tabben jeg har gjort", sa Storlien til GD i 2013.

På inntektstoppen

Likevel havnet Storlien på inntektstoppen i Vågå i år. Nå forklarer han hvorfor.

Les også: Mistet alt – nå på inntektstoppen

- Blant annet solgte banken to private hytter som jeg eide ved Lemonsjøen i Vågå. Den ene hytta hadde jeg mottatt som gave fra min far og den andre hadde jeg arvet etter min onkel. I tillegg tvangssolgte banken min eiendom «Steinro» i Kveum i Vågå. Alle de tre sistnevnte eiendommene var eid av meg personlig og var gjeldfrie. Banken gjennomførte tvangssalget av mine private eiendeler til dekning av gjeld til banken i forbindelse med næringsdrift. Verken min far eller jeg hadde gjeldsforpliktelser utenom driften av virksomheten, skriver Storlien i mail til GD.

Skatteansvar

Han fortsetter:

- Salget av de tre sistnevnte eiendommene ga en samlet salgssum på kr 2.450.000,-. Dette beløpet danner det vesentligste grunnlaget for min skattepliktige inntekt for inntektsåret 2016, slik den framgår av skattelisten. Jeg tilføyer at Sparebank 1 Lom og Skjåk har innkassert salgssummene for de tre eiendommene i sin helhet, mens skatteansvaret på i overkant av kr 600.000,- som følger av salgene, fortsatt hefter på meg. Når det gjelder formuesansettelsen skyldes den positive formuen at lån i banken ikke er avregnet pr. 31.12.2016. Banken gikk til tvangssalg etter å ha avslått å vurdere flere konstruktive forslag fra vår side for å ivareta fortsatt drift av virksomhetene og opprettholdearbeidsplassene. Som følge av bankens «billigsalg» av en rekke eiendeler er vår gjeld til banken fortsatt omtrent like stor som da banken startet prosessen med sanering av våre verdier. Samlet sett må jeg nok derfor dessverre konstatere at realiteten i min situasjon med hensyn til inntekt og formue for 2016 ikke er i samsvar med det som framgår i omtalen av skattelistene i GD lørdag 28. oktober, skriver Storlien.

Banksjef i Sparebank 1 Lom og Skjåk, Unni Strand ønsker ikke å kommentere saken grunnet taushetsplikt.

Se topplistene for Vågå

Her ser du topplistene for alle GD-kommunene 

Artikkeltags