Knallsommeren ga ny besøksrekord i fjellet for DNT i jubileumssesongen

KNALLVÆR: I sommer bodde fjellturistene ute i telt heller enn inne på turisthyttene. Bildet er fra turisthytta Snøheim på Dovrefjell.

KNALLVÆR: I sommer bodde fjellturistene ute i telt heller enn inne på turisthyttene. Bildet er fra turisthytta Snøheim på Dovrefjell. Foto:

Artikkelen er over 1 år gammel

I den brennvarme solsteiken ville fjellturistene bo i telt heller enn på turisthyttene. Likevel ble det ny besøksrekord på turistforeningens hytter denne sommeren.

DEL

OTTA: – Alle våre hyttebestyrere melder om svært gode besøkstall på teltplassene. Ingen tvil om at det varme fjellværet med lite regn er årsaken. Også for selvbetjeningshyttene er det økning i sommer og høst, forteller en godt fornøyd kommunikasjonssjef Kari Merete Horne i turistforeningen DNT Oslo og Omegn.

Les også: 25 damer krysser Rondane i bunad

Toppet i Rondane

Spesielt var juli og første del av august svært bra for turistforeningen som i år fyller 150 år. Gjestetallene sviktet i noen av de tradisjonelt beste helgene i august og september. Dårligere vær med mye vind og nedbør i fjellet var årsaken, fastslår Horne.

Selv om 2017 var et svært godt år for turistforeningen, og dermed en krevende sesong å sammenligne årets fjellsommer med, ble det totalt sett en økning i trafikken for turistforeningen.

I Rondane er det Grimsdalshytta som topper trafikkøkningen. Med mye gjester i sommer og høst, og ikke minst sist vinter, er økningen for i år på totalt på 14,1 prosent for vertskapet Sonja Rykhus og Rune Sundt.

TOPPER I RONDANE: Sonja Rykhus og Rune Sundt på Grimsdalshytta hadde største trafikkøkningen i Rondane i år.

TOPPER I RONDANE: Sonja Rykhus og Rune Sundt på Grimsdalshytta hadde største trafikkøkningen i Rondane i år. Foto:

I Jotunheimen var det Lars Monsen og hans turfølge som skrev seg inn i hyttebøkene med nye rekordtall.

– Både Skogadalsbøen og Fanaråkhytta oppnådde tidenes overnattingsrekord. Økningen var på over 36 prosent for begge hyttene. Den samme, store interessen for fjellet ser vi på de andre turisthyttene som Lars Monsen besøkte i sommer, forteller Kari Merete Horne.

Gjendesheim fortsatt åpen

Men fjellåret er ikke over:

– Gjendesheim holder åpent i hele oktober for fjellvandrere som bestiller på forhånd. Dette er et nytt tilbud vi tester ut i år. Høsten er spesielt fin i fjellet. Vi prøver, og venter spent på resultatet vertskapet på Gjendesheim ender opp med, sier Horne.

Sesongen har vært sterkt preget av DNTs jubileumsfeiring. Sommeren startet med gratis overnattingstilbud for DNTs medlemmer, og Monsen minutt-for-minutt i fire uker på fjernsynsskjermen har gitt turistforeningen stor oppmerksomhet.

Les også: NRKs «Sommeråpent» koster over 20 millioner

Horne understreker at hun ikke har de endelige tallene for sommer- og høstsesongen. Blant annet venter hun spent på avslutningen for Rondvassbu som hadde en svært god sesong i 2017.

– Med gode tall også for oktober i år, kan Rondvassbu nærme seg 2017-rekorden, fastslår Horne. I Rondane har Bjørnhollia gode tall for både vinteren, sommeren og høsten. Trafikkøkningen i år endte på over åtte prosent for turisthytta.

VENTER PÅ TALLENE: Ikke alle hyttene har stengt, og de endelige overnattingstallene er ikke klare.

VENTER PÅ TALLENE: Ikke alle hyttene har stengt, og de endelige overnattingstallene er ikke klare. Foto:

For Gjendebu og Glitterheim noterer turistforeningen en liten nedgang i trafikken. Gjendesheim hadde økning i overnattingstallene sist vinter, og med sterk avslutning i oktober, kan det bli økning gjennom hele sesongen.

Fondsbu ser ut for å lande på omtrent samme nivå som i fjor, kanskje litt opp. Hytta er fortsatt åpen, så tallene er ikke klare for oktober.

314.297 medlemmer

Størst svikt i trafikken er det for Liomseter. Turisthytta i Gausdal hadde en nedgang i sommertrafikken på 21 prosent.

Les også: Ti søkere til Liomseter turisthytte

Sota Sæter i Breheimen i Skjåk har nesten helt likt overnattingstall som sommeren i fjor.

Les også: 16 vil bli vertskap på Sota sæter

Nørdstedalseter har en oppgang på 4,6 prosent for sommeren, og 4,9 prosent totalt for året, melder DNT Oslo og Omegn.

– Vi må understreke at det har vært trafikkrekord på teltplassene ved alle turisthyttene. Men disse tallene er ikke klare, påpeker Kari Merete Horne.

DNT har nå 314.297 medlemmer. Det er en oppgang på 2,4 prosent sammenlignet med året før.

Artikkeltags