Gå til sidens hovedinnhold

Dette er årets Askeladder kåret av Norges Bondelag

Artikkelen er over 4 år gammel

LESJA: Anna Avdem og Sofia Bang Elm, begge fra Avdem på Lesja, er kåret som «Årets Askeladder».

Gründerprisen ble delt ut på Norges Bondelags årsmøte.

Danske Sofia Bang Elm har nettopp startet Avdem Gardsgrønt sammen med Hans, bror til Anna på Avdemsbue som tidligere har vunnet gründerpris for sin virksomhet.

Les også: Sofia kom til fjellbygda med grønsakproduksjon

Juryen for bondelagets pris var på jakt etter kandidater med evne til engasjement og stå-på-vilje. At det finnes unge nyetablerere ute i distriktene med disse egenskapene, er årets vinnere et godt eksempel på, fastslår jurymedlemmene.

Lokalmat i ny drakt

Norges Bondelag og Landkreditt Bank omtaler Avdemsbue på Lesja som landets beste butikk for lokalmat. Anna Avdem overtok den landskjente nærbutikken for to år siden. Da var lokalbutikken i fare for å bli nedlagt. Anna grep sjansen, flyttet tilbake til hjembygda, og Lars Petter Bartnes, leder i Norges Bondelag, sier dette om resultatet.

Les også: Premien og blomster til Anna på Bue

– Avdemsbue er nyskapende ved å samle lokalmat, og har blitt et naturlig stoppested for bygdefolk og turister. Anna Avdem skaper sin egen arbeidsplass, og gir lokalmatbutikker en ny dimensjon.

Les også: Anna (24) vann gründerpris

Avdemsbue, som ligger bare et godt steinkast fra Avdems gardsysteri, har et stort utvalg av ost fra over hundre ysteri over hele landet. Anna på «Bue» har også over hundre typer norsk mikroøl, framhever bondelaget i omtalen av Årets Askeladdpris.

Grønnsakproduksjon

Anna har et nært samarbeid med Sofia Bang Elm som har startet stor grønnsakproduksjon nettopp på Avdem. Nesten 40 ulike grønnsaktyper har hun sådd til nå. I sin oppstartfase skal hun teste ut hvilke typer som trives best i mer enn 600 meters høyde på Lesja.

Sofia og Anna setter stor pris på utmerkelsen fra bondelaget.

– Det er artig å vinne Askeladdprisen, særlig sammen med Sofia. Prispengene skal brukes til noe vi har felles nytte av; – kjøledisker til hennes grønnsaker i min butikk, forteller Anna Avdem.

Hennes mål har vært å skape et utsalgssted for lokalmat som er verdig de gode produktene.

– Vi har så mange gode produkter med skikkelige råvarer fra hele Norge, poengterer hun.

Sofia Bang Elm synes det er fantastisk å vinne prisen nettopp sammen med Anna:

– Jeg kunne ikke startet hvis ikke Anna hadde vært her med en godt etablert kundekrets, forteller hun. Bartnes sier det er spenstig å satse som årets prisvinnere har gjort.

– Prispengene skal brukes til noe vi har felles nytte av