Gå til sidens hovedinnhold

Moskus på rømmen i Rondane

Artikkelen er over 4 år gammel

En moskus har begitt seg ut på langtur.

DOVRE: De siste observasjonene av en moskusokse i Rondane kan tyde på at den er på tur tilbake til Dovrefjell, melder naturoppsyn Tord Bretten i Oppdal.

- Vi venter på nye opplysninger fra fjellfolk som har sett moskusen før vi avgjør hva vi skal gjøre med den, sier Bretten. Nylig ble en flokk på sju dyr avlivet. Alle oppholdt seg i et område utenfor det som skal være moskusens kjerneområde på Dovrefjell.

Moskusoksen som har krysset både Dovrebanen og E6 har vært i Grimsdalen på Dovre. Slik Statens naturoppsyn tolker de siste observasjonene, kan oksen være på veg tilbake til Hjerkinn. I år har det vært registrert svært få dyr som har lagt ut på vandringer fra flokkene på Dovrefjell, forteller Bretten.

- En okse som gikk over til Eikesdalen døde. Ett dyr som var observert i Torbudalen fikk vi ikke flere opplysninger om. To moskuser ble avlivet i Sunndal, en i Oppdal, opplyser Tord Bretten.

Det er ikke aktuelt for Statens naturoppsyn eller andre å dra ut i fjellet for å se etter moskusen i Rondane.

- Vi venter til det kommer nye opplysninger, sier Tord Bretten som denne uken deltar i nedskytingen av villrein i Nordfjella. De statlige jaktlagene skal skyte ned hele villreinbestanden på grunn av sjukdommen CWD. Onsdag var det full storm og umulige jaktforhold i områdene.