Gå til sidens hovedinnhold

Sju moskuser skutt i Vålåsjøhø

Artikkelen er over 3 år gammel

Sju moskuser, fire kyr og tre kalver, ble avlivet av Statens naturoppsyn i Vålåsjøhø på Dovre mandag.

DOVREFJELL: Dette var et bestandsregulerende tiltak. Miljødirektoratet har gitt Statens naturoppsyn i oppdrag å redusere bestanden med 15 dyr. Etter det GD får opplyst, er det ikke planlagt nye uttak med det første.

Flokken på sju dyr var i utkanten av det definerte kjerneområdet, og med stor fare for at dyrene kunne skapt frykt og konflikter i hytteområder og på E6 til våren, valgte naturoppsynet å avlive alle dyrene. Moskusene blir tatt hånd om av viltmottaket i Rennebu som har avtale om dette med Fylkesmannen i Trøndelag.

Les også: Har funnet 244 moskuser i tellingen på Dovrefjell

Etter uttaket mandag, har moskusbestanden på Dovrefjell hittil i år en avgang på totalt 15 dyr. Under tellingen forrige uke, ble en skadet moskuskalv avlivet. Kalven hadde et brudd i det ene lårbeinet. Tidligere i vinter ble to kalver med sjukdommen munnskurv avlivet i jernbanesporet i Drivdalen. Kalvene var blitt skadet i en togpåkjørsel.

– Uttaket av sju moskuser mandag var det første av bestandsregulerende tiltak i moskusbestanden på Dovrefjell, bekrefter seniorrådgiver Erik Lund i Miljødirektoratet. Etter det GD forstår, vil nye uttak bli vurdert straks det dukker opp moskuser nær bebyggelse og veger til våren.

Les også: Maks 200 moskus i vinterbestanden