Gaupe drepte lam i Nord-Fron

STILLE: Sommerens første gaupeskade er registrert i Nord-Fron. For beitedyrene i Gudbrandsdalen har det vært en stille sommer så langt.

STILLE: Sommerens første gaupeskade er registrert i Nord-Fron. For beitedyrene i Gudbrandsdalen har det vært en stille sommer så langt. Foto:

Artikkelen er over 1 år gammel

Sommerens første gaupeskade ble påvist i Øldalen i Nord-Fron sist helg.

DEL

OTTA: – Det var en fersk skade, og ingen tvil om at lammet var tatt av gaupe, opplyser Ole Knut Steinset i Statens naturoppsyn.

Han har ikke registrert flere skader forårsaket av fredet rovvilt i Gudbrandsdalen. Det er ikke meldt om jerv i beiteområdene.

– Det er godt nytt så lenge det er stille fra fjellet. Normalt er det fra midten av juli vi kan få rapporter om de første jerveskadene, sier Steinset.

LES OGSÅ: Therese (27) og Ellen (30) er gjetarar for 5.000 sauar og 150 storfe på Fåvangfjellet

I hans egne hjemtrakter Etnedal og Nord-Aurdal er det funnet fem sauer med tydelige bittskader etter ulv. Det ble gitt fellingstillatelse på skadedyret, men etter de fem første dagene hadde fellingsforsøkene ikke gitt noe resultat.

LES OGSÅ: Avsluttet fellingsforsøkene på bjørn

Ifølge Jonas Kindberg som er leder i Rovdata er det 58 gaupefamilier i Norge i dag. Det nasjonale bestandsnivået er 65 familiegrupper.

Hittil i år er det registrert 53 jervekull i Norge. Det er 13 flere kull enn i fjor. Bestandsmålet er 39 årlige valpekull.

Artikkeltags