Gi bestemor verdighet!

Av
DEL

MeningerDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.Jeg har verdens beste bestemor bosatt i Midt-Gudbrandsdal, slik sikkert så mange andre også føler de har. Nå trenger hun hjelp. Men det får hun ikke i landet som er kåret til verdens beste land å bo i.

Bestemor blir en kasteball i det norske helsevesenet. Eller kanskje enda verre, ingen har noe verdig å tilby henne.

Etter en infeksjon klarte ikke kroppen å kvitte seg med vann i lungene, og hun fikk en liten hjertesvikt da hun lå på sykehuset. Sykehuset har nå ferdigbehandlet henne, men kommunen har ikke plass på sykehjemmet. De vil sende henne hjem, og tilbyr ekstra hjemmesykepleie.

Min bestemor er imponerende 95 år og klokkeklar i hodet. Det er kroppens indre organer som begynner å svikte – og nå skal hun bo i huset sitt alene, dog med mer hjemmesykepleie. Bestemor strever med å komme seg opp av sengen på egenhånd, og får ikke i seg mat og drikke når hun er alene, for å nevne noen utfordringer.

Alle kommuner har en lovpålagt plikt til å tilby nødvendige og forsvarlige helse- og omsorgstjenester til innbyggerne sine. Mer hjemmesykepleie vil ikke gi bestemor hjelpen og tryggheten hun trenger for å få muligheten til å komme seg igjen. Natten på sykehuset hvor hun ikke lenger fikk puste, har selvsagt satt spor i henne.

Forskrift om verdig eldreomsorg (2010) har som formål å sikre at eldreomsorgen tilrettelegges på en måte at det bidrar til verdig, trygg og meningsfull alderdom. Hvilken verdighet får min bestemor av kommunen hun har bodd i og bidratt aktivt til i 95 år nå som hun for første gang trenger hjelp?

Forskriften sier videre at en verdig alderdom blant annet skal sikres ved at eldre skal bevare eller øke muligheten til å fungere i hverdagen. Her skal omsorgen blant annet bidra til habilitering og rehabilitering. Omsorgen er det kommunen som står for.

Men når bestemor for første gang selv trenger hjelp, blir hun møtt av hjemmesykepleien i kommunen som sier at de helst ikke skulle vært innom henne. Dette er beskjeden hun er blitt møtt av tidligere i høst. Etter en sykdomsrunde i våres må hun tømme urinposen to ganger for dagen. Det skulle hun mer enn gjerne klart selv – min bestemor har klart seg selv i 95 år og har vært irritert for at hun ikke har klart å gjøre dette selv. Så hun har forsøkt, men får det ikke til. Det hun blir møtt av, er at hun burde klart det selv. Hvor er verdigheten bestemor fortjener?

Grunnloven tar utgangspunkt i menneskerettighetene som springer ut av menneskeverdet. En vesentlig del av menneskeverd er verdighet. Etter rehabiliteringen hun fikk i sommer, kom hun seg imponerende tilbake på jobb. Ja, min bestemor er 95 år og jobber en dag i uken. Hun strikker sokker, hun løser kryssord og hun er opptatt av ting som rører seg i samfunnet. Har ikke hun og andre besteforeldre rett på en verdig alderdom?

Som pårørende er det en forferdelig tilværelse. Ikke for vår egen del, men å se hvordan verdigheten blir tatt fra bestemor. Hun har fortsatt en livsgnist som nå i verste fall blir frarøvet henne siden hun ikke får hjelpen hun trenger og har krav på.

Mette Bjerkaas, Oslo, barnebarn til verdens beste bestemor

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken