Gå til sidens hovedinnhold

Gjenåpner Ringsaker og resten av Hedmarken fra i dag

Artikkelen er over 1 år gammel

Smittesituasjonen på Hedmarken er nå under kontroll. Alle midlertidige tiltak som ble innført i starten av denne uken oppheves nå allerede fra fredag.

(Ringsaker-Blad) – Etter en helhetsvurdering opphever nå kommuneoverlegene samtlige av de midlertidige tiltakene. Det betyr at vi fra og med kl. 15.00 i dag har samme retningslinjer som resten av landet, sier kommuneoverlege Cecilie Blakstad Eikenes i en pressemelding fra Ringsaker kommune.

Tiltakene som ble innført 31. august har ført til at man nå har fått bedre oversikt over smittesituasjonen. Også i Hamar oppheves nå de midlertidige tiltakene som ble innført 31. august. I Hamar oppheves de allerede fra klokken 12 fredag.

Lempingen av tiltakene gjør at skoler og barnehager fra mandag kan åpne på gult nivå, som var det samme som gjaldt ved skolestart. Gult nivå betyr at hele skoleklasser og avdelinger kan være samlet, men at barnehagene og skolene fremdeles må ha flere tiltak for å redusere kontakt mellom elevene.

Idretts- og fritidsaktiviteter kan settes i gang igjen allerede fredag for barn og unge under 19 år.

Også besøk på sykehjem vil igjen være mulig å gjennomføre fra fredag.

– Retningslinjene for besøk ved sykehjem som gjaldt før nedstengingen gjelder fortsatt. Dette innebærer blant annet at besøk må være avtalt på forhånd, at de som har vært utenlands skal vente i ti dager før de drar på besøk, og at man skal holde minst en meters avstand til den man besøker. I tillegg vil jeg anbefale at man fortsatt er forsiktig med besøk på sykehjem dersom man har tilknytning til utbruddet eller har vært i situasjoner med økt risiko for smitte, sier Blakstad Eikenes i pressemeldingen.

Grensen på at kun 50 personer kunne være på arrangementer oppheves også. Nå er det igjen nasjonale retningslinjer som gjelder. Det betyr maks 200 personer på arrangementer på offentlig sted, og maks 20 på private arrangementer.

– De siste 14 dagene har det kun vært et påvist tilfelle i Ringsaker, men flere i kommunen er satt i karantene. For å hindre smittespredning er det helt avgjørende at de som er satt i karantene og isolasjon overholder dette de dagene de er pålagt det, skriver kommunen i pressemeldingen.

Kommuneoverlegen minner også om at man må holde seg hjemme og melde seg til testing dersom man er syk, også ved helt milde symptomer som sår hals eller tett nese. Dette er spesielt viktig når det er økt smitte i området. Risikogrupper anbefales fortsatt å utvise økt forsiktighet de neste par ukene.