Fylkesmannen krever at Glasopor rydder opp forurensingen i Ottaelva og tar regningen

25.000 kubikkmeter med glasopor ble tatt med vannmassene under fjorårets høstflom i Skjåk. Her flyter den i Vågåvatnet.

25.000 kubikkmeter med glasopor ble tatt med vannmassene under fjorårets høstflom i Skjåk. Her flyter den i Vågåvatnet. Foto:

Artikkelen er over 1 år gammel

25.000 kubikk med glasopor fløt med vannmassene nedover Ottaelva da Skjåk ble rammet av flom 14. oktober i fjor. Glasopor frykter for selskapets framtid hvis de må ta hele kostnaden med å rydde opp, men Fylkesmannen i Oppland står på sitt.

DEL

– Vi ser at Glasopor har noen utfordringer, men vi må følge loven og ansvaret kommer man ikke unna, sier kommunikasjonssjef hos Fylkesmannen i Innlandet, Ivar Ødegaard.

Nå har Fylkesmannen sendt pålegg til Glasopor om at de er ansvarlig for å rydde opp, og ansvarlig for å bekoste oppryddingen. De har fått en frist om å levere en plan for opprydding innen 7.mars 2019. Det opplyser Fylkesmannen overfor GD.

Les også: Ber staten om hjelp etter naturkatastrofen i Skjåk: – Vi kan ikke leve med den usikkerheten som har oppstått etter flommens herjinger

Oppryddingsplanen fra Glasopor AS skal synliggjøre nødvendige tiltak og innsats i form av maskinelt utstyr og mannskaper, som må settes inn for å sikre en forsvarlig rydding før vårflommen. Fylkesmannen tar likevel flere initiativ for å sikre at det blir ryddet opp i Ottavassdraget etter den betydelige glasoporforurensingen i fjor høst.

Det grunnleggende juridiske prinsippet er at forurenser lager en plan og bekoster opprydding, og det krever Fylkesmannen også her. Samtidig går Fylkesmannen i dialog med kommunene og bedriften, og forbereder å gå aktivt inn for å sikre at det blir ryddet opp. Det endrer ikke det juridiske og økonomiske ansvaret for oppryddingen, opplyser Fylkesmannen.

Les også: Storsamfunnet må ta ryddekostnaden

Les også: Svein Gudbrand så livsverket forsvinne: – Det var ille. Veldig ille

Fylkesmannens hovedfokus er å sørge for at glasopor langs Ottavassdraget blir fjernet så langt det lar seg gjøre, og de har sikret seg økonomisk for å få til dette. Det vil derfor bli etablert en beredskap i regi av Fylkesmannen for å sikre gjennomføring dersom bedriften unnlater å følge pålegg om opprydding. Opprydding i regi av Fylkesmannen vil i så fall bli gjennomført for Glasopors regning.

Fylkesmannen mener det er en betydelig fare for videre spredning før en eventuell vårflom 2019.

Les også: Tidenes aksjon i Ottadalen: Må rydde nær 30.000 kvadratmeter for hånd

Les også: Ungane rydda etter flaumen: – Vi leikar at det er smågodt vi plukkar

Før økt vannføring til våren er det et tidsrom der det går an å rydde opp glasopor. Fylkesmannen ser svært alvorlig på utslippet av glasopor, og det har ført til omfattende skader for flere arter. Fylkesmannen tolker utslippet av glasoporen som forurensing. Det krever en stor innsats å få ryddet opp glasoporen. Fylkesmannen mener at ansvarsforholdet i denne utslippssaken er klart og at Glasopor AS må iverksette nødvendige oppryddingstiltak og dekke kostnader forbundet med oppryddingen.

De mest berørte områdene etter utslippene ligger mellom Bismo i Skjåk og Eidefoss i Vågå. Minst 15.000 kubikk ligger fortsatt i naturen.

Les også: Ottadalen slår ring rundt Glasopor

Les også: Selvsagt må det ryddes etter flommen

Les også: Nå er Glasopor advokatmat

Les også: Glasopor under press fra kommunene: – Vi kan ikke få dødsstøtet nå

Les også: Kan bli tidenes største dugnadsinnsats

Les også:

    Les også: Her flyter glasoporen i Vågåvatnet – nå kommer det sugebil

    Les også: – En enorm miljøkrise for Ottaelva og dyrelivet

    Artikkeltags