Gå til sidens hovedinnhold

Gnagsår for Høyres profil

Artikkelen er over 1 år gammel

GD MENER Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.


Selvsagt gjør et landsmøte i Høyre som partileder og statsminister Erna Solberg vil. Når hun ber om handlefrihet, ja, så får hun det. Særlig i en situasjon der ingen utfordrer hennes autoritet.

Partiet har dessuten gode målinger, og Solberg har nådd målet få trodde skulle være mulig – å forene fire partier inn i en flertallsregjering.

Det smerter mange Høyre-velgere: Det angivelig patente forsvarspartiet Høyre ignorerte like fullt sterke Høyrefylkers oppfordring om å styrke bevilgningene til Forsvaret.

Det er paradoksalt at nettopp i en Høyre-ledet regjering så reduseres bevilgningene, målt som andel av BNP – brutto nasjonalprodukt.

Målet er to prosent. Erna Solberg styrer nedover mot 1,5 prosent – nær det halve av hva det hva var for noen år siden.

Endringene er interessante for mer enn Forsvarets pengesekk og Forsvarets støttespillere. Solberg vil åpenbart beholde en handlefrihet til å bruke milliarder til fortsatte skatteletter og omfordeling i vårt samfunn. Da får heller Forsvaret settes på vent.

Hva sier Høyres velgere i nord til slikt?

Utover våren vil vi bli minnet om dype konflikter mellom regjeringspartienes prioriteringer

 

I et forvaltningsperspektiv er det interessant at Høyres ledelse avviser en grunnleggende beskatning av naturressursen havbruk og fiskerier. Slik vi har det for olje, gass og kraftproduksjon.

Innlandet Høyres Hanne Velure fra Lesja skal ha honnør for sitt forsøk på å utvikle en ansvarlig forvaltningspolitikk i sitt parti.

Samme Velure står iherdig på for å svekke statsbyråkratiets overstyring av lokal ressursforvaltning. Her er det interessante utviklingstrekk på gang i Høyre.

Partiets regjeringsmakt er skjør. Utover våren vil vi bli minnet om dype konflikter mellom regjeringspartienes prioriteringer. Heller ikke H-velgerne er garantert immune mot slikt.