Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.
Mange unge strevde med å skaffe seg feriejobb under pandemien, fordi det var få jobber å søke på og mange stengte virksomheter. Nå har situasjonen brått snudd.
Et søk på jobbportalen arbeidsplassen.no for Innlandet gir nesten tusen treff på ledige ferie- og sesongjobber akkurat nå. Arbeidsmarkedet i Norge er på høyde med tiden før korona. Flere arbeidsgivere melder om problemer med å skaffe kompetansen de trenger og situasjonen er kritisk i enkelte bransjer. Det lover godt for at mange unge får sommerjobb og griper mulighetene. Unge må oppfordres til å søke – det er bruk for dem. De store ferieparkene og attraksjonene er allerede ferdig med rekrutteringen, men det store antallet utlyste feriejobber viser at det fortsatt er mange muligheter.
For unge kan det å søke sommerjobb kjennes både utrygt og litt skummelt. En følelse av å stå i døra og spørre forsiktig om det er bruk for en. Uten ferievikarene i sykehjem, butikker og i reiselivs- og produksjonsbedriften, går det rett og slett ikke rundt. Ferie må de ansatte ha. De unge må heller snu på det og tenke at det er god bruk for dem. Riktignok må en del forsøke litt og kanskje får de ikke napp på første forsøk. Tenk heller at det er god erfaring og mulighet for å lære noe nytt, selv om du ikke fikk førstevalget akkurat i år.
En feriejobb gir verdifull erfaring og innblikk i arbeidslivet for unge som er usikre på yrkesvalg og studier framover. Det gir anledning til å prøve seg i ulike bransjer og yrker og sjekke om dette er noe de vil satse på eller ikke. En erfaring fra en omsorgsbolig eller et sykehjem kan for eksempel øke interessen og rekrutteringen til omsorgsyrker, noe vi i høyeste grad trenger i årene som kommer. Stolthet og opplevelsen av å få ansvar og mestring er tilbakemeldinger fra unge. At norsk ungdom er slappe og vil ha mest mulig fri er en myte som ikke stemmer med våre erfaringer og det vi hører fra arbeidsgiverne.
Det er forsket lite på betydningen av sommerjobb, men Arbeidsforskningsinstituttet har funnet ut at veien til jobb i industrien ofte starter med en sommerjobb. Forskere sier også at manglende kjennskap til arbeidslivet er et handikap når de unge skal velge utdanning og yrkeskarriere. Ikke overraskende sier også forskerne at sommerjobb gir bedre fysisk og psykisk helse. Det å få prøvd seg og vite at man er til nytte er en viktig erfaring.
NAV og LO samarbeider med mange bedrifter. Vår erfaring er at det er mange rause og inkluderende arbeidsgivere som trenger arbeidskraft og som vil gi unge en mulighet. Gjennom sommerjobbtilskuddet i fjor fikk 114 unge innlendinger mellom 16 og 29 år som av ulike grunner sliter med å få jobb, en mulighet hos arbeidsgivere som åpnet døra.
De unge fikk jobb i alle type bransjer, men flest som butikkmedarbeidere, servitører og som barnehageassistenter. Startskuddet har gått for å forbedre fjorårets suksess. Bedriftene kan også i år søke om økonomisk støtte fra NAV gjennom sommerjobbprosjektet for å ansette unge arbeidsledige i tillegg til ordinære ferievikarer. Dette er en vinn- vinn for både bedriftene som får ekstra arbeidskraft og unge som får verdifull jobberfaring.
Vårt råd til unge er å stå på og følge med på utlagte stillinger, men også spørre nettverket sitt. Husk at en sommerjobb også kan gi en helgejobb i studietiden og ikke minst gir det arbeidserfaring på CV-en og referanser når du senere skal søke ordinær jobb. Arbeidsgivere ser at du har stått på og jobbet i feriene og dette betyr ansvar og stå-på-vilje og forsaking av feriedager.
I de store jobbportalene som arbeidsplassen og Finn er det et bredt utvalg av ledige ferie- og sesongjobber nå. I tillegg dukker det opp stillinger i sosiale medier som LinkedIN. Er det spesielle arbeidsgivere og bransjer som frister, så skriv en åpen søknad om hvorfor du gjerne vil jobbe hos dem og stikk innom og spør.
NAV og LO ønsker lykke til for både arbeidsgivere og unge i årets store sommerjobbjakt med optimisme og muligheter etter to magre år.
Bjørn Lien, direktør NAV Innlandet
Iver Erling Støen, regionleder, LO Innlandet