Gå til sidens hovedinnhold

Gravøl for Gravdahl bokhandel

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.


Det måtte skje. Hver gang jeg var innom Lillehammer var ikke høydepunktet på programmet et besøk på Maihaugen. Ikke heller de sagnomsuste Litterære festivaler. Ikke naturen heller ... Nei, for meg var høydepunktet i Lillehammer et besøk på Gravdahls bokhandel!

Det unike utvalg litteratur, koselig og personlig service. Gravdahl sto også utenfor «Kjedebokhandlerne». Av prinsipp så handler jeg kun hos bokhandlere som ikke er eid av forlag. Hvorfor? Ja, det er mange grunner. Dette med «bukken og havresekken» for å ta en enkel allegori. Bokbransjen er ingen sart bransje lenger. André Bjerke følte han kom inn i et slags «Tempel» hver gang han trådte inn i en bokhandel. Han betraktet datidens bokhandelmedhjelpere som en slags «Tempeltjenere». Nuvel! Det lyder noe svulstig i våre dager, men jeg er langt på vei enig! Oss som handlet hos Langbrecke (nedlagt) i Bygdøy allé vil aldri glemme «aromaen» i lokalene. Det lar seg vanskelig å formidle slike sanseopplevelser og nå er det hudpleiesalong. Sånn er det.

Kanskje 5–6 frittstående bokhandler igjen i Oslo. De eksakte tall har jeg ikke, men et kvalifisert overslag tilsier at det er 5–6 frittstående bokhandlere igjen i Oslo.

Et vektig argument for å støtte opp om, samt bevare din lokale bokhandler er kort & godt det at den trengs! Som en motvekt mot «kjedebokhandlere» som likner de reneste Hamsunske kramboder: Badeleker, drager, kofferter, hengekøyer o.l. selges side om side med bestselgere. Dem om det!

Rolf Jacobsen og Gravdahl. Den historien fortjener nesten en liten bok. Jacobsen & Gravdahl.

Etter å ha sonet sin landssvikdom var det alt annet en lett for Rolf Jacobsen å finne arbeid. Den beryktede attesten for å ha utvist riktig «Nasjonal holdning» under krigen fikk han jo ikke. Konen Petra holdt liv i den lille familien med 2 barn.

Men Gravdahl på Hamar slapp Rolf Jacobsen inn i varmen! Gradvis. Han fikk ytterst beskjeden lønn. Først. Men bedre enn intet! Han fikk etter hvert utfoldet sitt visuelle talent, og fikk pris for beste vindusdekorasjon. (Jacobsen var en fremragende tegner også) Gravdahl var 1. valg for Alf Prøysen når han skulle signere og ta en trall.

Sigrid Undset handlet der. Hans Børli. Ja, listen er lang. Ingen kan jo vite dette, men det er slett ikke sikkert Rolf Jacobsen hadde kommet tilbake til de høyder som lyriker uten Gravdahl. De færreste i Norge vet hvor kjent Jacobsen er i den lyriske verden. Samt oversatt til mange språk. Nesten like mange som nobelprisvinner i Litteratur, Tomas Tranströmer. De har for øvrig mye likt i uttrykket. Og er på mange måter geografisk umulig å plassere.

Gravdahl eksisterer under Norlis vinger. Vi får se stort på det denne gangen ... Skål for Rolf Jacobsen og Gravdahl bokhandel! Samt lykke til med videre drift!

Geir Nordhøy, Oslo