Grønne arbeidsplasser i Ringsaker?

AVVIKLING: Ap i Ringsaker har nå en politisk plattform med et parti som i praksis vil legge ned landbruket, skriver innsenderen.

AVVIKLING: Ap i Ringsaker har nå en politisk plattform med et parti som i praksis vil legge ned landbruket, skriver innsenderen. Foto:

Av
Artikkelen er over 1 år gammel
DEL

Leserinnlegg 
Ringsaker MDG ved Thomas Eriksen og Siri Standal skriver i samtlige lokalaviser om avvikling av norske landbruksnæringer. De vil at alle i landbruket skal omstille seg fra kjøttproduksjon til planteproduksjon. At Siri Standal har stått for dette gjennom år og hele siste valgkamp, er ikke nytt.
Thomas Eriksen derimot, vingler. Han har nå, ved hjelp av Arbeiderpartiet, fått fast plass i formannskap/planutvalg og landbruksnemnd i Ringsaker. Sist han uttalte seg om kjøttproduksjon, var 5. september 2019 i Ringsaker Blad der han sa at det var miljøvennlig å spise storfekjøtt og at han sjøl gjør det.

Hva står egentlig Ringsaker MDG for? Forbud mot animalske produkter? Tvangsnedlegging av arbeidsplasser i Ringsaker, både i landbruket og næringsmiddelindustrien? Tine og Nortura, Strand Unikorn og Grilstad, skal de også avvikle? Arbeiderpartiet i Ringsaker har nå en politisk plattform med et parti som i praksis vil legge ned landbruket.

Norge har lite dyrkamark pr innbygger, kort vekstsesong og krevende arrondering (små og spredte jordstykker). Vi har naturgitte forutsetninger for nettopp kjøttproduksjon. Joda, vi kan drive med frukt og grønnsaker også, men ikke overalt til enhver tid. Tenker MDG at vi skal omstille til drivhus med stort energiforbruk i vinterhalvåret? Hvem skal bekoste omstilling?
Landbruket mottar noe produksjonsstøtte, men de som egentlig blir støttet, er forbrukerne i Norge. For det er veldig dyrt å produsere mat i vårt høykostland. Det er likevel mye «dyrere» å la være! Det vil koste oss den sunne, kortreiste maten på egne ressurser og med lite medisinbruk. Det vil koste oss matsikkerhet og beredskap. I Ringsaker vil det koste oss 15 prosent av sysselsettinga (2012).

De som driver med hest på landbrukseiendom og mottar både beitetilskudd og avløsertilskudd til sin næring, beslaglegger store produksjonsarealer til dyr som ikke produserer mat. Skal skattebetalere støtte slik næring og bruk av jord og fôr? Skal disse også omstille til planteproduksjon?

Avvikling koster mye. Bort med det som var verdier: dyr, bygninger, redskap, arbeidskraft og kompetanse. Omstilling koster mye. Vi trenger ny kompetanse, redskap, bygninger, bruk av jord og arbeidskraft. Det tar lang tid og hva skal bøndene leve av i overgangen?

Pelsdyrnæringa er utsatt for et overgrep med manglende omstillingsmidler, hets og stigmatisering. Slik jeg leser Eriksen og Standal, ønsker de samme tvangsavvikling av kylling-, geit- og svinehold i første runde, deretter all kjøttproduksjon.
Hvordan, hvor lang tid det skal ta og hvor vi skal få maten fra, derom tier de. Og hvorfor nevnes ikke hestehold? Hvorfor skal ikke hestene slippes tilbake på de mongolske stepper og få løpe fritt i flokk?


Kjersti Røhnebæk, Åsmarka,folkevalgt for Sp i Ringsaker

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags