Gå til sidens hovedinnhold

Gudbrandsdal gymnas finnes ikke mer

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.


Jeg er litt usikker på hva og hvor cand. polit. Bjørn Winther Josten vil med innlegget sitt, utover å fortelle at han og kullet hans ved Gudbrandsdal gymnas var preseterister. Det er vel og bra, men nå handlet ikke mitt innlegg om norsk skole på 1970-tallet eller før det.

Da cand. polit. Winther Josten gikk på Gudbrandsdal gymnas, var det ikke slik at alle kom inn og alle strømte gjennom. Det var ikke miljøterapeuter som hentet elever hjemme for at de skulle klare å møte opp skolen. Cand. polit. Winther Josten må gjerne korrigere meg, men var det ikke slik at da han gikk der, så var det et noenlunde tøft karakterbasert opptak? Man måtte faktisk prestere for i det hele tatt å komme inn. Man måtte også prestere for å komme ut i den andre enden.

Dette kommer kanskje som en overraskelse på cand.polit. Winther Josten, men slik er det ikke lenger. Skal man gå på Vinstra vidaregåande skule i dag, så er det ikke engang noe krav om å ha gått på ungdomsskole. Også gaming på gutterommet i tre år kvalifiserer til videregående opplæring, ettersom vi har noe som heter rett til videregående opplæring. Det er en rettighet uten ansvar og egeninnsats. Alle har rett. Snart har vi kommet dit hen at alle har rett til å strømme gjennom også.

Så ja, cand. polit. Winther Josten, store forandringer har skjedd. Hadde vi fortsatt hatt gymnas og yrkesskoler, et reelt karakterbasert opptak og ingen automatisk rett til videregående skole, så hadde mye av den problematikken jeg tok opp trolig vært unngått. Hadde vi i tillegg hatt et fylke med en kompetanseavdeling som fokuserte på kvalitet og prestasjoner istedenfor gjennomstrømning, så kunne vi kanskje hatt en skole for utdannelse og dannelse.

Men nå er det altså slik at ni av ti kommer inn på førstevalget sitt i Innlandet og ni av ti fullfører. Vi har imidlertid ingen data som sier at elevene er blitt dyktigere. Jeg mistenker at det bare er blitt lettere å bestå. For slik er den hegemoniske ideologien i middelmådighetens fylke.

For at ingen skulle bli god, ordentlig god, i tysk, fransk eller spansk, la fylket for sikkerhets skyld ned tilbudet i disse fagene på VG3 nå i høst. Det å bli ordentlig god på noe, som i et fremmedspråk – det lukter jo litt elitisme her i dette fylket hvor alle helst skal bli akkurat like dumme.

Jeg kan garantere at Vinstra vidaregåande skule ikke lenger er noen ”superprodusent av preseterister”. Slike skoler har vi dessverre ikke i Innlandet. Jeg vil videre tippe at det ikke er en eneste elev ved skolen som vet hva en preseterist eller en cand. polit. er for noe.

Sanna Sarromaa, Lillehammer, fil. dr