Gå til sidens hovedinnhold

Gudbrandsdalens største utfordring er stadig færre fruktbare kvinner

Artikkelen er over 2 år gammel

Kan klimautfordringene skape vekst i Gudbrandsdalen?

DEBATT Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.


Ja, faktisk!
Etterspørselen etter bærekraftige produkter og tjenester vokser kraftig. Ungdom verden over streiker for et bedre klima, om 5–10 år er de vårt marked.

Tar vi grep nå, kan vi utnytte dette til Gudbrandsdalens fordel. Vi må utforske alle muligheter for grønn næringsutvikling og verdiskaping som ligger i denne nye etterspørselen.

Energiselskapene Eidefoss, Skjåk Energi, Gudbrandsdal Energi og Eidsiva Energi sammen med Skåppå ønsker derfor å ta tak i dette og inviterer med resten av næringslivet og kommunene i hele Gudbrandsdalen til å være med på denne «dugnaden», et «Krafttak for Grønn Vekst».

Hva er krafttak for grønn vekst? Vi ønsker å angripe klimautfordringene ved å ta tak klimamulighetene. De nye arbeidsplassene må være grønne og bærekraftige.

Ikke bare fordi Oppland har mål om å være klimanøytralt innen 2025, men fordi vi erfarer at det er et økende krav i markedet og et stort potensial for ny vekst. En satsing på klima og bærekraft vil framover gi konkurransefortrinn i markedet.

Gudbrandsdalens største utfordring er stadig færre fruktbare kvinner. Skal vi få nytt påfyll, må det arbeidsplasser til, arbeidsplasser både til far og mor. De må være nye, grønne og attraktive.

– Nye, fordi verden er i forandring.

– Attraktive, fordi vi må nå nye målgrupper.

– Grønne, fordi det er et økende krav i markedet og et stort potensial for vekst.

En satsing på klima og bærekraft vil framover gi konkurransefortrinn i markedet. Dette gjelder bl.a. muligheter for etableringer og utvikling innenfor transport, reiseliv, landbruk, bygg og anlegg.

Skal vi evne dette spiller nyskaping og forskning en avgjørende rolle. Nyskaping handler om å bruke kunnskap på nye måter, utvikle nye produkter, jobbe smartere og finne nye bruksområder for råvarer og produkter. Det vil legge grunnlaget for å skape nye arbeidsplasser.

Kommuner, fylkeskommunen og fylkesmann har en viktig rolle i dette arbeidet. Det offentlige, som den desidert største innkjøperen av private varer og tjenester i vår region, har stor forbruksmakt. Den må brukes til å skape ny grønn næring.

Norge er i dag eksempelvis verdensledende på elektriske båter fordi flere fylkeskommuner har stilt krav om fossilfrie ferjer. Kan våre offentlige virksomheter på samme måte bidra til å styrke våre bedrifter ved å stille framtidas krav nå?

Gjennom strengere krav om grønne leveranser ville vår bygg- og anleggsnæring, reiseliv, transport og landbruk hjelpe fram vekst og nye arbeidsplasser slik at våre bedrifter får et konkurransefortrinn i møte med andre bedrifter utenfor vår region. 

Regional samfunns- og næringsutvikling handler i stor grad om målrettet lagspill mellom private og offentlige. Nyskaping handler om å ta risiko, om å satse på bedrifter, produkter og tjenester som ikke finnes i utgangspunktet.

Energiselskapene og Skåppå ønsker med dette å utfordre kommunene og næringslivet i Gudbrandsdalen til å være med på et «krafttak for ny vekst». Blir dere med?

Eldrid Rudland

Daglig leder i Skåppå Kunnskapspark