Gå til sidens hovedinnhold

Gullkantede Granheim ...

Artikkelen er over 1 år gammel

gd mener Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.


Når driften ved Granheim lungesykehus opphører, skal ikke lenger Sykehuset Innlandet sitte på eiendommen i Follebu. Ved salg, har Gausdal kommune forkjøpsrett.

Gausdal kommune ønsker primært at Granheim fortsatt skal ha en sykehusfunksjon, og har så langt ikke brukt særlig mye energi på hva Granheim kan brukes til.

Ja, det er tidlig å snakke om salg og kjøp av eiendommen. Det er vedtatt at tilbudet til lungepasienter skal flyttes. Men flytteprosessen trekker ut i tid, og så langt har ikke Sykehuset Innlandet funnet ut av hva flyttingen skal ende med.

De ansatte er frustrerte over tingenes tilstand. I fire år har hverdagen vært preget av usikkerhet. Møtet med pasientene og tilbakemeldinger om gode resultater holder motivasjonen oppe. Tilliten til økonomiske beregninger og faglige vurderinger som har hevdet at flytting av tilbudet er den beste løsningen, er nær null. Og nå venter nye utredninger.

For Gausdal er utbyggingsområder nært Lillehammer en vekstmulighet

I en slik situasjon er det forståelig at både administrasjonen og folkevalgte i Gausdal ikke går hodestups inn i vurderinger av hva ei stor sentrumstomt i Follebu kan by på av nye muligheter.

Det er neppe tvil om at når siste motstand er overkjørt og det framtidige tilbudet til lungepasienter endelig er vedtatt, kan sentrumsnært areal i Follebu være gull verdt. For Gausdal er utbyggingsområder nært Lillehammer en åpenbar vekstmulighet. Samtidig er det krevende å vokse for en kommune som praktisk talt ikke har økonomisk handlingsrom. Kommunen har neppe økonomi til å gå inn i forhandlinger om overtakelse av Granheim uten å ha en partner med både finansiell styrke og riktig kompetanse på laget.

Gausdal kan kjøpe Granheim «før visning»: – Har ikke vært drøftet, sier kommunedirektøren

Fire år uten avklaring for Granheim lungesykehus: – Forferdelig slitsomt, vi får ikke svar