En sjørøver, et vandrende skjelett, et levende spøkelse og en fryktinngytende gorilla fra Søre Ål i Lillehammer, lar seg ikke skremme. Nyhetsmeldinger om skumle klovner med truende atferd, stopper ikke forberedelsene til Halloween. Mandag 31. oktober legger de fire ut på sin årlige runde for å påføre nabolaget passelig kalde gys.

– Men vi skal gå sammen med andre. Vi har snakket mye om det på skolen at vi skal holde sammen, og ikke bli med noen som lokker med godteri i bilen, sier kvartetten.

Gufne klovner

For såkalte killer-clowns, med truende oppførsel, har satt uskyldig Halloween-moro i et skremmende dårlig lys. Haagen Løvseth, operasjonsleder ved innlandet politidistrikt i Lillehammer, sier klovneangrep ikke har vært noe tema for politiet i forkant av Halloweenfeiringen.

– Det har ikke vært noe stort problem her, sier han. Løvseth mener foresatte til barn i barneskolealder og yngre, bør ha kontroll på hvor barna går, og med hvem.

– Det kan også være fornuftig å ta en samtale på forhånd, og blant annet snakke om at det er viktig å oppføre seg pent enten barna får godteri eller ikke, sier han.

 

– Må gå en time

De fire uhyrene på Søre Ål, viser seg å være to riktig hyggelige søskenpar. Ingrid (9) og Magnus (11) Rusten Dalheim og Louise (9) og Mina (12) Lie Tømmerberg skal feire Halloween på hver sin måte, men alle fire håper at snille skremsler i nabolaget skal resultere i gavmild utdeling av godteri.

– Vanligvis må vi gå en time for å få en bøtte full, sier Magnus.

Delta i GDS uhøytidelige Halloween-spørreundersøkelse

 

– Men vi forventer ikke å få noe, understreker Mina. Hun syns det er viktig at store barn ikke skremmer de som er mindre enn seg.

– Men mamma og pappa må det være lov til å skremme, understreker Ingrid.

 

Bruk refleks

Det er en god regel at de som vil ha besøk av de underlige typene, kan sette ut lys på trappa. De som syns Halloween besøk er skrekkelig, kan skru av utelyset. Og apropos lys. Det er mørkt ute. Selv uhyrer bør gjøre noen forebyggende tiltak.

– Det var noen og snakket om det på skolen vår. Det beste er å bruke reflekser som henger i en snor, sier Louise.

Del dine halloween-bilder ved å merke dem #gdbilder i Instagram

Fakta om Halloween

- Feires over hele verden natt til 1. november

- Markeringen har røtter i den katolske allehelgensdagen

- Begrepet stammer fra engelske «All Hallows Eve», alle helliges kveld

Kilde: Store norske leksikon og Wikipedia

Les også: Selger monstermasker, men ikke klovneutstyr

Les også: Klovnen løp mot meg med kjøttøks

Les også: Ingen spor etter klovnen med kjøttøks

Les også: Person i klovnemaske hindret trafikken