Gå til sidens hovedinnhold

Slik gjør du om du ikke har lyst til å få knask-ere og knep-ere på døra

Artikkelen er over 3 år gammel

I kveld, tirsdag 31. oktober er det halloween, eller allehelgensaften, som det egentlig heter her til lands. De senere årene er dette kvelden da små og store (!) barn kler seg ut og går fra dør til dør og ber om knask eller knep. Til glede for noen, til gremmelse for andre.

Les også: halloween på Lillehammer VGS: – Mamma trodde jeg var en tungtvannssabotør

Men ikke alle liker den nyadopterte tradisjonen, at handelsstanden skor seg på salg av kostymer, effekter og godteri, og at det regelrett kan være plagsomt med flere gjenger som banker på døra og tigger etter godteri. Enkelte steder er også hærverk begått i forbindelse med halloween-feiringen.

Sett opp plakat

Facebook-gruppen "Ut med "Knask eller knep", inn med julebukk" – som følges av 124.562 personer – har kastet seg inn i kampen om å kvitte seg med knask-ere og knep-ere og få tilbake den gode, gamle julebukktradisjonen.

For å slippe å få godteri-tigger på døra, foreslår de å sette opp en plakat ved inngangsdøra der budskapet enkelt og greit er at husstanden ikke feirer halloween, men at barna er hjertelig velkomne tilbake som julebukker om et par måneder.

 

Tok av først på 2000-tallet

Ifølge Wikipedia kommer tradisjonen med å kle seg ut på halloween fra All Hallows Eve, som betyr Alle helgeners aften, og fører tilbake til den keltiske samhain: Den tidens nyttårsfeiring, og en hjemsøkt natt.

Den norske feiringen av halloween tok av først på 2000-tallet, og er inspirert av feiringen i USA, der gresskar, utkledningsfester inspirert av skumle filmer og det å gå rundt med "trick or treat" er viktige ingredienser.

Les også: Her er halloween blodig alvor

Les også: - Foreldre, undersøk om alle har noen å gå med på halloween