(MittLillehammer)

Nå er tvillingene Lucas og Liam åtte måneder, og har så smått begynt med fast føde i tillegg til morsmelkerstatningen. Men mamma Anniken Sagmoen forteller at Liam sliter med streptokokker for tiden, og trenger spesielt mye morsmelkerstatning, for å få i seg både nok væske og næring.

– Jeg husker jo også for bare noen måneder tilbake, da de kun fikk morsmelkerstatning. Jeg får helt panikk ved tanken på at det skulle være tomt i butikkhyllene. For en mor som ikke kan amme, finnes det ikke så mange andre alternativer når babyene er veldig små.

– At folk hamstrer slike ting, uten å tenke på konsekvensen for andre, er helt vanvittig. Det har jo blitt understreket gang på gang, at hamstring ikke er nødvendig. Det eneste det fører til, er at alle må hamstre. Blir det tomt for morsmelkerstatning, må man kanskje vente mange dager før det er tilbake i butikken. De dagene kan bli veldig lange og farlige for en nyfødt som kun får den typen føde. Nå må folk ha litt magemål og roe ned, før det står om liv og helse, ber Anniken.

Også bleier blir hamstret over en lav sko i dagligvarebutikkene. Selv om det ikke er livsnødvendig, blir Sagmoen bekymret for å gå tom for bleier.

– Når folk hamstrer og tømmer butikken for ting som bleier, blir det en ond sirkel. Jeg vil jo ikke risikere at alle andre tømmer butikken for bleier slik at jeg ikke får det jeg må ha. Så da blir det til at jeg også kjøper en ekstra pakke. Da er vi i gang, sier hun og rister litt oppgitt på hodet.

– Alle råd fra myndighetene og varehandelen ber jo innstendig om at vi ikke skal hamstre. Allikevel klarer ikke folk å la det være. Det er jo direkte uansvarlig, sier Sagmoen.

Kunder handler fire ganger mer enn vanlig. Hvis for mange handler blir det ikke igjen varer til alle, advarer ordføreren