Gå til sidens hovedinnhold

Handler vi lokalt hjelper vi naboen med å beholde jobben

Artikkelen er over 1 år gammel

Leder Dette er en leder. Lederen gir uttrykk for avisens holdning.


Årets store kjøpefest
er rett rundt hjørnet. Black Friday, den utvidete versjonen Black Week, advent og jul, får pengene til å fyke raskt av gårde.

Professor og tidligere smittevernoverlege ved Ullevål sykehus, Bjørg Marit Andersen, mener Black Friday bør avlyses. Butikker med mye folk, mange som berører de samme tingene og dårlig ventilasjon gir stor risiko for superspredning. Professoren mener viruset spres lettere via luften enn det Folkehelseinstituttet opplyser om. Hun mener en meter ikke er nok, og viser til at viruset kan smitte opptil 16 meter fra en og at viruset kan leve 16 timer eller mer i luften.

Dette er ikke alle eksperter enige i. For den jevne innbygger er det vanskelig å vite hvem som har mest rett. Uansett er det viktig at vi ikke gir blaffen. Enn så lenge er vår region skjermet for nye store utbrudd. Men vi som bor her lever ikke isolert. Innbyggere reiser ut av distriktet og tilreisende kommer hit. Strengere restriksjoner kan brått bli innført.

De kommende ukene kan vi alle gjøre en ekstra innsats for hjelpe det lokale næringslivet

Derfor er vår oppførsel de neste ukene så viktig. Smittevernreglene må følges selv om kjøpelysten blir stor. I år har butikker og kjøpesentre et ekstra stort ansvar for å ikke mane til hysteri. Dette er ikke året hvor butikkene skal friste mange inn i lokalene på en gang. Dette kan derimot bli året for tidenes julehandel via Internett. Lokale butikker risikerer store inntektstap.

Det er ikke bare regjeringens redningspakker som kan hjelpe lokalt næringsliv. Vi innbyggere har også stor makt. Før vi tar del i årets modererte kjøpefest, bør vi derfor tenke over hvor vi kjøper varene fra.

Dersom hver advents- eller julegave handles lokalt vil det ha mye å si. For å unngå trengsel bør handelen starte nå. Bruk også de lokale butikkene sine nettsider. 2020 er året som krever en ekstra innsats. De kommende ukene kan vi alle gjøre en ekstra innsats for hjelpe det lokale næringslivet. Handler vi lokalt bidrar vi til at butikkene blir værende her i framtida og vi hjelper naboen med å beholde jobben.