Gå til sidens hovedinnhold

Har Ringstad sine medlemmer med seg?

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Det er ikke første gangen Bjug Ringstad viser til å ha 35000 brukere bak seg i sin støtte til å legge ned Gjøvik og Reinsvoll sykehus. I 2005 gikk han også, som leder for brukerutvalget, inn for et storsykehus hvor de fleste lokalsykehusene skulle bort.

Sykehusaksjonen i Oppland 2005, måtte irettesette han. Vi kunne jo dokumentere at store deler av brukerorganisasjonene var medlemmer av sykehusaksjonen. Vi hadde tilslutning fra 305 organisasjoner, store deler av fagbevegelsen, sanitetsgrupper, bondekvinnelag og ikke minst brukerorganisasjoner. Vi hørte ikke så mye fra Bjug Ringstad etter denne påminnelsen.

I 2013 prøvde de seg igjen, ved å spille det samme kortet. Vi kunne jo også da påpeke at brukerorganisasjonene ikke entydig gikk for SI-ledelsen og brukerutvalget sine planer om et storsykehus, og dermed nedleggelse av velfungerende sykehus i Hedmark og Oppland. Mange organisasjoner gikk for å videreføre strukturen som var. Og det var flere brukerorganisasjoner som var med å starte opp den nye sykehuskampen i 2012. Flere var også representert i styret.

Hvem representerer brukerorganisasjonen? Vi skrev vi følgende i 2013:

«Når det gjelder brukerrådets innstilling, så kan ikke den tas til inntekt for noe annet enn at det er mange enkeltpersoner som uttaler seg om dette. Grunnen til at vi mener det, er følgende sitat, tatt ut fra SIs hjemmesider på nettet. Sitat: ”Medlemmene er personlig oppnevnt. Det forventes derfor at Brukerutvalget ivaretar et bredere brukerperspektiv enn det som er begrenset til brukerorganisasjonenes særinteresser.”

Hvem plukker ut de som skal sitte i denne organisasjonen? Organisasjonene nominerer, SI- ledelsen plukker ut den som skal sitte der, og de bestemmer hvem som skal lede rådet.

Demokratisk? Vel, det er vel snarere tvert imot. Det blir det samme som om min sjef i Hunton skulle peke ut hvem som skal sitte i styret i foreninga og hvem skal sitte i styret for bedriften.

Størk Hansen, Gjøvik

Har brukerutvalget legitimitet i befolkningen?

Brukerutvalget – en politisk organisasjon?