Selma, som til daglig går i 6. klasse ved Hammartun skole, mener fotball er en aktivitet alle bør prøve og flere kan like. Tirsdag besøkte hun sin egen skole, sammen med representanter fra Lillehammer Kvinnefotballklubb (LKFK) og Lillehammer Fotballklubb (LFK), for å fortelle om hvorfor hun bruker fritiden til å sparke fotball med venner.

– Det er jo veldig morsomt og et sted man opplever mestringsfølelse, sier Selma.

– Så er det også mer enn bare fotball, det er sosialt, man blir kjent med andre og får reise på turneringer, fortsetter Selma.

– Viktigste at barn er i aktivitet

Fotballklubbene forteller at det er få spillere fra kretsen rundt Hammartun skole, og at også frafallet er høyere enn i andre kretser. Klubbene ønsker ikke å spekulere i hvorfor det er slik, men satser på at synlighet og bedre informasjon kan bidra til å få flere ut i idrettslig aktivitet.

– Det viktigste er at barn er i aktivitet. Om det er korps, turn eller basket er ikke det viktigste, men vi som fotballklubber kan ikke sitte stille på vår tue og se på, kommenterer Jostein Wahl, daglig leder i LFK.

Åse Marita Høitomt, daglig leder i LKFK, forteller at de ikke har et eneste rent jentelag i alderstrinnene opp til J11 fra Hammartun, men flere lag fra Nordre Ål.

– Vi ser at de jentene fra Hammartun som da er med spiller sammen med guttene i LFK. Statistikk fra kretsen og egen erfaring sier at jo tidligere man danner rene jentelag jo lenger blir jentene med i fotballen. Derfor vil vi, i samarbeid med LFK, jobbe for å best mulig legge til rette for alle som ønsker å være med på fotball, sier Høitomt.

– Bør prøve

Fotballklubbene besøkte 1.-, 2.- og 3.-klassene ved skolen. Hver klasse fikk hver sin nye fotball og elevene fikk en invitasjon til å få et innblikk i idretten på Sportsplassen dagen etter.

– Jeg tenker at man bør prøve fotball, før man bestemmer seg for om det er gøy eller ikke, sier Selma som én uke i mai rekrutterte med seg tre klassekamerater til fotballtrening.

– De var egentlig ikke interessert, men har fortsatt etter at de prøvde, smiler Selma.