Gå til sidens hovedinnhold

– Har vist at vi ikke trenger å finne oss i dette

Artikkelen er over 1 år gammel

Dyveke Irene Dufseth Lundsæter fra Rødt Ringsaker og Hedmark Rød Ungdom er fornøyd med hvordan grupperingen Sian ble møtt i Hamar lørdag.

(Ringsaker Blad): Det var kraftige regn- og tordenbyger da Sian begynte sin markering klokken 13. Det skremte ikke flere hundre fra å møte opp for å vise sin avsky mot grupperingen. Etterhvert var det et sted mellom 200 og 250 personer som taktfast ropte og laget støy med instrumenter og andre gjenstander bak sperringene, om lag åtti meter fra der Sian var plassert i en trapp på den andre siden av torget. Kun noen få publikummere så ut til å applaudere budskapet fra Sian-leder Lars Thorsen og de elleve andre Sian-medlemmene som hadde møtt opp.

Etter at seansen var avsluttet klokken 15, og etter at motdemonstrantene hadde sunget «Seieren er vår», snakker Ringsaker Blad med en av initiativtakerne bak motdemonstrasjonen på Østre Torg, kommunestyrerepresentant Dyveke Ireke Dufseth Lundsæter fra Rødt Ringsaker. På forhånd var det varslet at planen var å overdøve budskapene fra Sian, og ringsaksokningen er veldig fornøyd med motdemonstrantenes innsats og lydvolum.

– Jeg hørte ikke så mye av det som ble sagt. Det var et ord her og der, men så fort mengden la merke til at det var mulig å høre hva Sian sa, så ble det bråk igjen. Vi gjorde det vi skulle, sier Dufseth Lundsæter til RB.

Bildeserie

Møtte Sian med lyd og plakater: Se bildene fra Hamar her

– Veldig fint

På Stortorget, i den andre enden av Hamars gågate, ble det også arrangert en motmarkering, og i forkant var det diskusjon om muligheten for bråk mellom motdemonstrantene på Østre Torg og Sian-medlemmene, slik det har forekommet ved andre Sian-markeringer den siste tiden.

Politiet stilte mannsterke på og rundt Østre Torg, og hadde åpenbart planlagt godt i forkant av markeringen. Kun ved noen anledninger var det behov for tilsnakk. På et tidspunkt ble også pressen bedt om å trekke sammen i et hjørne, da det ble vurdert at noen av motdemonstrantene planla å hoppe over sperringene. Det ble aldri noe av, og seansen på Østre Torg ble avsluttet uten bråk. Hamar Arbeiderblad skriver at et tre personer ble vist vekk fra torget.

Dufseth Lundsæter er glad for at mellom 200 og 250 møtte opp.

– Når jeg startet å planlegge, så tenkte jeg kanskje femti. Så ble det dårlig vær, og da tenkte jeg at det ikke kom mange, men det kom flere og flere etterhvert. Nå har Hamar og Hedmarken vist at vi ikke trenger å finne oss i dette, og det er veldig fint, sier Dufseth Lundsæter.

Det eneste Rødt-politikeren vil sette fingeren på, er at hun mener politiet burde ha gjerdet inn et eget område for de få Sian-sympatisørene som sto på samme side av sperringene som motdemonstrantene.

– Det var et par episoder med dem, sier Dufseth Lundsæter.

– Ingen uønskede hendelser

Til Hamar Arbeiderblad opplyser innsatsleder i Innlandet politidistrikt Vibeke Lundbekk at politiet har gjort store forberedelser og at det har blitt jobbet mot flere miljøer i forkant. Hun forteller også at politiet er fornøyd med gjennomføringen:

– Både markeringen og motdemonstrasjonen har foregått på en veldig rolig måte. Det har ikke vært noen uønskede hendelser, og ingen voldelige. Vi takker alle som har vært på arrangementet, for at de har oppført seg på en god måte, sier hun til HA.