Medienes kommentarfelt blir fulle av hatefulle, intolerante og til tider ganske så rasistiske kommentarer hver gang det omhandler mennesker som "ikke er som oss". Hva med å tenke seg litt om før man hamrer løs om "djevelsk møkk" og "avskum"?

Jeg er så inderlig lei av at man er intolerant og delvis rasistisk i sin oppfatning av at alle som ikke er "som oss" eller at de ikke er "i vår kulturkrets" (sitat Sylvi Listhaug), jfr.debatten rundt hva slags flyktninger som skal tas i mot her.

Hva med å forsøke å bli kjent med naboen fra Afghanistan, Syria, Somalia eller Palestina? Fra Ukraina for den del. Hva med å prøve å fatte og begripe at mennesker av annen opprinnelse og med en annen identitet også er det; nemlig helt vanlige mennesker? Nei, jeg snakker ikke om ekstremister (de finnes forresten blant "oss" også), jeg snakker om folk du finner i nabolaget, på arbeidsplassen, i skoleklasser, på bussen etc. Hva. får noen til å mene at de ikke "er som oss" og at deres tro er "djevelsk møkk"? Bare fordi de har en annen tro og en annen hudfarge enn den du har selv??

Jeg har venner og bekjente som bærer sin hijab, har sin bønnematte, faster under Ramadan og er ellers som meg. At jeg i det hele tatt gidder å ta til motmæle mot det hatet og den rasismen som dukker oppi kommentarfeltene hver gang temaet kommet opp, det forundrer meg. For det hjelper så lite.

Jeg gjør det likevel; denne sinte mormora vil fortsette med det så lenge det er liv i meg. Å tolerere andres tro, å godta at alle mennesker er like mye verdt uansett landtilhørighet, kjønn, tro, opprinnelse, kjønn eller seksuell legning, det bør være en selvfølge. For hva skjer og hvordan blir verden hvis vi ikke gjør det? Se deg om ...

Inger-Lise Gabrielsen, Lillehammer