Hauglie sitter på nåde

Krise: Nav-skandalen er en krisesak. Statsråd Anniken Hauglie sitter på nåde. Foto: Scanpix

Krise: Nav-skandalen er en krisesak. Statsråd Anniken Hauglie sitter på nåde. Foto: Scanpix

DEL

gd mener

Arbeids- og sosialminister Anniken Hauglie (H) ber pent om unnskyldning. Mennesker som urettmessig er anklaget og dømt for trygdesvindel skal få sin erstatning og oppreisning. Drøyt 100 personer har vært igjennom har vært utsatt for rettsforfølgelse, noen av dem dømt til fengsel. Flere enn 2400 har fått urettmessige krav om å tilbakebetale penger etter opphold i utlandet mens de fikk ulike trygdeytelser.

Tirsdag måtte statsråden møte i Stortinget. Det rettslige og menneskelige alvoret underbygges av det store antallet uriktige domfellelser. Det politiske alvoret bekreftes ved at statsminister Erna Solberg (H) tirsdag avlyste andre gjøremål for å sitte i salen da Anniken Hauglie redegjorde for både hva som er gjort og hva som nå skal gjøres.

Regjeringen viser en sjelden ydmykhet, både gjennom Hauglies unnskyldning til ofrene, og ved at statsministeren følger opp statsrådens beklagelser. – Alle som har delaktighet og har vært i forvaltning av disse reglene eller i rettssystemet, bør være ydmyke og si unnskyld, sa Solberg. Det gjelder selvsagt også pressen, som heller ikke har vist nødvendig årvåkenhet og avdekket feilbehandlingen.

Nå venter granskning. Det bør være åpenbart at Nav ikke har håndtert dette bra. Etaten har ikke bare begått urett, det er vist liten vilje til å ordne opp i uretten. En granskning må avdekke både hvem og hva som har gjort skandalen mulig, og det må være mulig å plassere ansvar.

Anniken Hauglie sitter på nåde, så lenge Høyres regjeringspartnere synes det er greit

Nav er Anniken Haugli sitt ansvar. Denne skandalen handler ikke bare om hva statsråden har visst, men vel så mye om hva hun burde ha visst. Den kritikken som blant andre Frp nå retter mot Nav, rammer også en statsråd som burde handlet tidligere. Anniken Hauglie sitter på nåde, men bare så lenge Høyres regjeringspartnere synes det er greit.Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags