Hedmarkingene går inn i ekteskapet med et gedigent særeie

Sammen?: Hvis målet var å etablere et nytt, sterkt fellesskap i Innlandet, mislyktes forhandlerne.

Sammen?: Hvis målet var å etablere et nytt, sterkt fellesskap i Innlandet, mislyktes forhandlerne.

Artikkelen er over 1 år gammel
DEL

gd mener  

Hedmarkinger er seg sjøl nærmest. Hedmark fylkeskommune eier 21,8 prosent av aksjene i Eidsiva Energi. Oppland fylkeskommune eier bare 9,27 prosent. Hedmarkingene sørger nå for at det de har av merverdi i selskapet forblir i Hedmark.

Kampen om de fylkeskommunale verdiene i Eidsiva ender med at hedmarkingene går inn i ekteskapet med et gedigent særeie. Millioner av kroner skal årlig pløyes inn i Hedmarks-kommuner, framfor å brukes til å bygge det nye fylket.

Vi er ikke overrasket. Da eierskapet til Eidsiva ble løsrevet fra andre deler av sammenslåingen, lå dette i kortene. Det var et sjakktrekk fra Hedmarks side å holde dette unna andre forhandlingspunkter. Mens Per Gunnar Sveen (Ap), Åsa Gjestvang (Sp) og Rune Øygarden nå kan skrive ut millionsjekker til kommuner i Hedmark, må opplendingene som har forhandlet, stå til rette for nok et nederlag.

Det er lett å forstå at ordførere i Hedmark har presset sine egne fylkespolitikere til å dele kaka før fylkessammenslåingen. Vi tviler ikke på at hedmarkingene trenger hver bidige krone det er mulig å presse ut av fellesformuen, akkurat som kommunene i Oppland. Vi konstaterer likevel at hedmarkingenes snakk om raushet og om å bygge et nytt fellesskap med muskler i Innlandet, egentlig aldri har handlet om annet enn Hedmark.

Innlandet er langt unna å framstå som et nytt, inkluderende fellesskap

Det vi har sett i løpet av en lang prosess mot sammenslåing, har vært lite tillitvekkende. Makta rår. Innlandet er langt unna å framstå som et nytt, inkluderende fellesskap. Vi har hatt en prosess preget av at Sp fortsatt dyrker gamle fylkeskulturer i gamle fylkespartier, mens ledelsen i et nylig etablert Innlandet Ap åpenbart har forholdt seg rolig på sidelinja for ikke for all framtid å bli klistret til det som måtte ende med konflikt.

Les også:

Les også:

Les også:

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags