Pollenvarslingen er i dag en stor og viktig nasjonal tjeneste som har fått bevilget midler via statsbudsjettet. NAAF har 12 feller fra Kirkenes i nord til Kristiansand i sør, og det er nå to pollenanalytikere som jobber fulltid med analyse og behandling av pollendata i Trondheim. Pollenvarslingen er tilgjengelig døgnet rundt på www.pollenvarslingen.no og på mobilapp.

LES OGSÅ: Pollensesongen like kraftig som i fjor

LES OGSÅ: Astma- og Allergiforbundet (NAAF): Udekket behov for allergivaksine

– I 1975 hadde cirka fem prosent av befolkningen pollenallergi, og man begynte å se behovet for varsling av pollenspredning. NAAFs legeråd tok derfor initiativ til en pollenvarslingstjeneste, og den første pollenfellen ble satt opp på Blindern i Oslo, forteller kommunikasjonsrådgiver Lene Gunvaldsen.

LES OGSÅ: Ti nyttige pollenråd fra Norges Astma- og Allergiforbund (NAAF)

Etter 40 år med pollenvarsling, er det ingen tvil om at behovet er større enn noen gang. Mens det i 1975 var rundt fem prosent som var allergiske mot pollen, er tallet nå steget til cirka 20 prosent. Det betyr at rundt 1 million nordmenn plages av pollenallergi, og mange er så plaget at det går ut over livskvaliteten.

LES OGSÅ: Bruker nåler mot pollenallergi

– Pollenvarslingen er blitt en svært viktig del av manges hverdag, og vi i NAAF jobber for at den skal få fast plass på statsbudsjettet, slik at alle det aldri mer skal være fare for at den legges ned. Den er altfor viktig for det! understreker Gunvaldsen.