Gå til sidens hovedinnhold

Helseministeren fikk klar tale fra Lillehammer

Den ferske helseministeren Ingvild Kjerkol fikk noen gode råd da Lillehammers kommuneoverlege var på besøk denne uka.

Kommuneoverlege i Lillehammer, Morten Bergkåsa, hadde en høne å plukke med sentrale helsemyndigheter da han var i hovedstaden tirsdag. Bergkåsa var invitert til helseminister Ingvild Kjerkol for å fortelle om hvordan arbeidshverdagen deres har vært under pandemien. Bergkåsa sitter i Helsedirektoratet og FHIs referansegruppe for kommunikasjon sammen med tre andre kommuneoverleger.

– Enorm belastning

Det var spesielt på ett område Bergkåsa mente at det var et forbedringspotensial:

– Når vi som skal håndtere pandemien ute i kommunene får vite om store tiltaksendringer samtidig som befolkningen, sier det seg selv at vi ikke får nok tid til å forberede oss. Folk flest ringer kommuneoverlegen rett etter pressekonferansen og spør hva som gjelder for dem eller hva reglene betyr. Det har til tider vært en enorm belastning som kunne vært unngått dersom vi hadde fått litt tid til å forberede oss, sa Bergkåsa ifølge en melding fra Lillehammer kommune og kommunikasjonssjef Kjersti Morset.

Les også

Flest kvinner har søkt på denne lederstillingen i Sykehuset Innlandet

Siden februar har kommuneoverlegene i referansegruppa samlet opp eksempler der kommunene ikke har vært involvert eller blitt informert i forkant av tiltaksendringer, noe de mener har gjort jobben som kommuneoverlege mer utfordrende enn nødvendig. Tirsdag delte de sine erfaringer med helseministeren.

– Som kommuneoverleger sitter vi tettest på både folk flest og de kommunale helsetjenestene. Når vi er trygge i vår kommunikasjon om hvilke tiltak som gjelder og hvordan den skal etterleves, bidrar det til å trygge befolkningen slik at de har tillit til helsemyndigheter, sier Bergkåsa.

Bør varsles på forhånd

Helseministeren var ifølge meldingen fra Lillehammer kommune positiv til å bedre kommunikasjonen.

I april kom Koronakommisjon med sin rapport der de anbefalte at «kommuner og kommuneoverleger bør varsles på forhånd om nye nasjonale tiltak slik at de rekker å forberede seg på å gjennomføre». Til tross for dette, opplever kommuneoverlegene at sentrale helsemyndigheter fortsatt har et stykke å gå for å involvere kommunene tidlig nok.

– Dagens regjering har involvert kommunene tidligere. Det er bra. Men vi tror at samarbeidet kunne vært enda bedre, dersom sentrale og lokale myndigheter var to likeverdige aktører i helsekjeden. Der ønsker vi mer innflytelse og vi er positive etter dagens møte med helseministeren, sier Bergkåsa ifølge meldingen fra kommunen.

Les også

Koronasmitte på Gålå: – Vi har god kontroll