Heltidskultur i Ringebu

Av
Artikkelen er over 1 år gammel
DEL

leserinnlegg 


I dag jobber kun 1 av 3 ansatte i helse- og omsorgsektoren i norske kommuner heltid, ifølge tall fra KS. En undersøkelse utført av Retriever på oppdrag fra Fagforbundet i perioden mars til juni 2019, viser at bare 15 prosent av utlyste helsefagarbeiderstillinger var heltid, 78 prosent var deltid, mens 7 prosent var uspesifisert. Ville en mann som er industriarbeider søke en redusert stilling på eks 30 %? Neppe.

Tallene viser at Norge har en deltidskrise spesielt innenfor kvinnedominerte yrker. Dessverre er det en deltidskrise som ingen ønsker å anerkjenne eller gjøre noe med. Det er spesielt, når vi vet at flere hele stillinger gir mer trygghet for ansatte, bedrer likestillingen, gjør rekruttering enklere og bedrer kvaliteten på omsorgs- og velferdstjenestene. Derfor er det spesielt viktig at vi i Arbeiderpartiet handler omgående.

Nasjonalt har Arbeiderpartiet fremmet en rekke forslag i Stortinget. Vi ønsker å styrke retten til heltid i arbeidsmiljøloven, slik at det er arbeidsgiver som må bevise sitt behov for deltidsstilling. Ikke som i dag, hvor den enkelte ansatte må bevise sin rett til utvida stilling.

Ap sentralt har fremma forslag om flere heltidsprosjekter i kommunene, slik det er gjennomført med gode resultater flere steder. Og Ap sentralt foreslår ikke minst- 3,5 milliarder mer til kommunene, slik at vi kan få rom for å satse på høyere bemanning i helse- og omsorgssektoren. Alt dette blir imidlertid stemt ned av regjeringen. Derfor må vi som er Arbeiderpartiets ordførere og arbeidstakerorganisasjonene i stedet gjøre jobben selv ute i kommunene.

Jeg har skrevet et ordførerløfte med Fagforbundet. Dersom jeg blir gjenvalgt som ordfører i Ringebu, vil jeg jobbe for å få etablert en heltidskultur i kommunen. Bare unntaksvis, og etter avtale med de tillitsvalgte, skal deltidsstillinger kunne lyses ut. Jeg vil sørge for et trepartssamarbeid og medbestemmelse etter lov og avtaleverk skal fungere fult ut på alle nivå i kommunen, og at kommunen skal ha egne lærlingeplasser iht KS måltall minst to lærlinger pr 1000 innbyggere.

Arne Fossmo, ordførerkandidat Ringebu Ap


Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags