Her er reglene man bør kunne på årets skumleste dag

Torsdag er det Halloween. Er du klar?

Torsdag er det Halloween. Er du klar? Foto:

Noen har kanskje tenkt seg å gå «Knask eller knep» 31.oktober? For at både de som går og de som får besøk skal få en fin kveld, har vi samlet inn noen uskrevne regler.

DEL

Halloween blir oversatt som «Hellig aften», og vil si kvelden før allehelgensdag. Halloweenfeiring kom til USA med irske og skotske innvandrere, og har spredt seg til andre land som for eksempel Norge.

Konseptet bak halloween er å kle seg ut i skumle kostymer og gå fra dør til dør mens man spør om «knask eller knep». Knask er da at man får godteri (frukt er også greit) fra de som åpner døra. Knep er en tulle ting man gjør om man ikke får godteri fra det stedet man besøker. Men husk at selv om det heter «knask eller knep» er det ikke lov med knep.

31.oktober: Det er kun lov å gå «Knask eller knep» på selve dagen. Om du går andre dager kan du ikke forvente å få noe knask. I tillegg kan det forstyrre de du besøker om de ikke er klar over at du kommer.

Mellom klokka 17 og 21: Det er mest vanlig å gå på ettermiddagen eller tidlig kveld, men ikke altfor sent på kvelden. Vis hensyn og vær høflig når du ringer på.

Utelys og dekorasjoner: Det er mange som ikke ønsker besøk av halloween gåere av forskjellige grunner. En god huskeregel for dem som ringer på er å se etter utelyset og dekorasjoner. Om utelyset er slukket er det et tegn på at de som bor i huset ikke ønsker noe besøk. Om lyset er på og huset i tillegg er dekorert med gresskar eller andre pynt kan du trygt ringe på.

Ha en trygg kveld: De minste skal alltid ha følge av voksne, men det er ikke noe i veien i å følge de litt eldre barna også. Foreldrene kan gå litt lenger bak om barna vil være «alene». Det gjør at både barn og foreldre kan føle seg trygge. Husk på at det også er andre som kan gå ute den kvelden, noen kan ha skremmende kostymer som de minste kan bli redde av.

I disse kalde og mørke høsttidene er det viktig å huske på å kle seg godt og bruke refleks. De aller fleste halloweenkostymene er mørke, og det er derfor viktig å huske på å være synlig for bilister og andre som går. Ta med deg en lommelykt eller noe form for refleks.

Happy Halloween!

Kilder: snl.no og nille.no.

Artikkeltags