Her filmes ramponeringen av bussen på Torp, mens folk ler

Artikkelen er over 2 år gammel

Ruteknusingen på bussen på Torp er filmet og sendt ut på snapchat. I videoen høres flere som ler. – Svært bekymringsfullt, sier politiet.

DEL

(Fredriksstad Blad) I går, lørdag, skrev Fredriksstad Blad om en ramponert buss ved Torp Bruk. Alle rutene er knust, og det ligger glass strødd rundt hele kjøretøyet.

Etter at vi publiserte saken, er det kommet flere tips med video av hærverket. Videoen viser en person som går løs på bussrutene og knuser dem.

I bakgrunnen hører man flere personer som ler.

Frykter ringvirkninger

Ifølge tipsere er videoen hentet fra snapchat-kontoen Russekongen, som er populær blant både russ og andre ungdommer. Videoen er også merket med denne logoen.

– Vi synes ikke noe om dette, fastslår Martin Schie, etterforskningsleder ved politiets krimvakt i Østfold og Follo.

– Vi er bekymret for denne trenden; at ungdom bruker sosiale medier på denne måten og får oppmerksomhet rundt slike hendelser. Vi er redd for ringvirkningene og hvordan andre påvirkes.

Russekongen er også en Instagram-konto. Brukeren fikk mye medieomtale i fjor høst da det ble kjent at mange russ sender inn videoer av stunts som kan være svært helsefarlige.

Farlige stunt

Drikke Zalo, knuse glass med hendene, skalle i doskålen og hoppe fra store høyder har vært noen av de risikofylte utfordringene som ungdommer har delt på Russekongen, ifølge medier som NRK og TV2.

«Blackout challenge» ved at ungdommer besvimer med vilje og kveler hverandre, er noe av det som vakte kraftige reaksjoner. Bilder og videoer av lettkledde jenter blir også delt – noe politiet advarer sterkt mot.

Russekongen har over 30.000 følgere på Instagram. Snapchat-historiene skal bli sett av dobbelt så mange.

På omtalen av Instagram-kontoen står det «All PR er god PR!».

– Dette er en bekymringsfull og negativ utvikling, sier etterforskningsleder Martin Schie til Fredriksstad Blad.

– Politiet er veldig interessert i opplysninger rundt skadeverket på bussen på Torp, på bakgrunn av den delte videoen. Vi håper at de som har informasjon, vil komme frem med det.

Hærverk: Denne bussen er parkert ved Torp Bruk og har trolig stått der et par dager. Lørdag morgen fikk politiet melding om at den var ramponert.

Hærverk: Denne bussen er parkert ved Torp Bruk og har trolig stått der et par dager. Lørdag morgen fikk politiet melding om at den var ramponert. Foto:

Straffbart

Etterforskningslederen understreker at ødeleggelsene av bussen er en straffbar handling.

Det defineres som skadeverk i straffeloven, men det er foreløpig uvisst om det vil bli klassifisert som vanlig eller grovt.

– Vanlig skadeverk straffes med bot eller fengsel inntil ett år. Grovt skadeverk straffes med bot eller fengsel inntil seks år, sier Schie og påpeker at skadene på bussen er store og kostbare.

Saken vil bli fulgt opp av Fredrikstad politistasjon. Det var en patrulje på stedet lørdag formiddag. Det ble sikret noen spor, men videoen fra Russekongen-kontoen vil trolig bli viktigere i den videre etterforskningen.

– Bare underholdning

Ifølge NRK skal det være en mann i 20-årene som står bak kontoene til Russekongen. Han vil være anonym, men sa til NRK Østfold i oktober at han daglig får inn videoer som er «alt for drøye».

– Jeg oppfordrer ingen til å gjøre noen av disse tingene, uttalte mannen til NRK Trøndelag i et annet intervju.

– Jeg bare underholder ungdommen. Om folk ikke liker det jeg legger ut, så er det bare å slette meg som venn – verre er det ikke.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken