Her møter «krompen» den virkelige krompen: – Ganske like, synes kronprinsessen

Kronprins Håkon møtte sine navnebror, Krompen, på Glittersjå.- Han har så snille øyne, det har dere felles, sa Mette Marit...

Kronprins Håkon møtte sine navnebror, Krompen, på Glittersjå.- Han har så snille øyne, det har dere felles, sa Mette Marit... Foto:

Det ble en kongelig møte på alle måter da Kronprinsparet møtte elgen «Krompen» på Glittersjå.

DEL

– Så fantastisk å være så nær en elg, utbrøt kronprinsesse Mette Marit da nærkontakten med skogens konge var et faktum.

– Han var veldig skjønn og sjarmerende på alle måter. Og så er det fascinerende å se at den har blitt så tam. Han hadde utrolig snille øyne, så der er dere ganske like, lo kronprinsessen - og kikket på mannen.

Kronprinsparet på Glittersjå, med Krompen i bakgrunnen...

Kronprinsparet på Glittersjå, med Krompen i bakgrunnen... Foto:

Kronprins Håkon synes også det var et fint møte og at Glittersjå var et imponerende skue.

– De har vært veldig flinke. Det er ikke så rart at mange barn og unge synes det er gøy å komme hit. Jeg er imponert, sa kronprinsen.

  Krompen møter krompen på Glittersjå og snakker med elever fra Heidal skule om elggraver.

  Krompen på fire er ikke av det beskjedne slaget, og så ut til å like besøket. Mens pressefotografene fyrte løs, fortalte vertskapet, Hege og Helge Nordskar, om hvordan elgen var blitt «den snilleste i flokken.

  Utradisjonell skyss for de kongelige, men det gikk rett så bra opp bakkene.

  Utradisjonell skyss for de kongelige, men det gikk rett så bra opp bakkene. Foto:

  – Ville dyr må preges for at de skal bli tamme. Derfor lå jeg i den lille bua der sammen med ham i flere uker – og nettopp derfor har den blitt den snilleste, sa Nordskar.

  Kronprinsparets besøk i Vågå og Heidal i går var preget av et tett program. Kronprinsen startet dagen allerede klokka kvart på ti med besøk hos kontorfellesskapet BETA i Vågå sentrum. Deretter gikk det slag etter slag.

  Høydepunktet i Vågå var åpningen av Galleri Ullinsvin hvor fotograf Morten Krogvold nå endelig kan få stille ut sine egne bilder i splitter nytt galleri. Kronprinsparet fikk omvisning i nybygget og åpnet galleriet offisielt. Krogvold har hatt fotokurs i 30 år i Vågå.

  Morten Krogvold viste kronprinsen rundt i sin egen utstilling på Galleri Ullinsvin.

  Morten Krogvold viste kronprinsen rundt i sin egen utstilling på Galleri Ullinsvin. Foto:

  Fotografen selv kvitterte med å takke:

  – Dette må være Skandinavias mest fotografere bygd. Menneskene her har vært helt fantastisk sjenerøse, selv når gærninger med kamera flyr rundt her. Jeg vil takke Vågås befolkning, som er storartede på alle måter. Jeg fikk spørsmål om hvorfor jeg er så betatt av denne bygda, og det er på grunn av menneskene, kulturen og den rå skjønnheten i landskapet. Jeg er like imponert hver gang jeg er her. Jeg blir aldri lei, sa Krogvold.

  Arne Brimi og kokkelærlingene hans serverte alskens retter på tunet på Ullinsvin.

  Arne Brimi og kokkelærlingene hans serverte alskens retter på tunet på Ullinsvin. Foto:

  På inntunet ventet Arne Brimi og hans kokkelærlinger med ost fra Dovre og alskens lekre retter. Besøk på tunet fikk også bakeren, Tesfahivet Araya fra Eritrea, som etablerte eget bakeri på garden i fjor sommer. Kronprinsparet var begeistret.

  – Det var skikkelig artig å ha dem på besøk. De spurte om hvor jeg kom fra og hvor lenge jeg hadde vært i Vågå, forteller Araya.

  Nå har han fått ny jobb, men regner fortsatt med å bake i Ullinsvin i perioder.

  Tesfahivet Araya har drevet eget bakeri i Ullinsvin siden i fjor sommer. Han kom til Vågå i 2015 fra Eritrea. Kronprisparet fikk med både boller og brød.

  Tesfahivet Araya har drevet eget bakeri i Ullinsvin siden i fjor sommer. Han kom til Vågå i 2015 fra Eritrea. Kronprisparet fikk med både boller og brød. Foto:

  – Jeg liker det, men det tar veldig lang tid å fyre opp ovnen her. Jeg må stå opp klokka fire om morgenen for å gjøre alt klart, sier han.

  Besøket i norddalen ble avsluttet på Heidal Ysteri. Her fikk kronprinsen smake Heidalsost og høre historien om ysteriet og virksomheten der.

  Midt i folkevrimmelen benyttet Marta Fjerdingren Rudi sjansen og overrakte kronprinsen en hel eske med hjemmebakt flatbrød. Etterpå var hun «kry», som hun sa.

  – Kronprinsen var hyggelig han og takket for gava. Jeg fikk en klem også. Tenk det, ler Rudi.


  Artikkeltags