Hersing med pelsbøndene

Slutt: - Det er lett å herse med små grupper. Gruppen av seriøse pelsdyrbønder ble rett og slett for liten.Foto: Scanpix

Slutt: - Det er lett å herse med små grupper. Gruppen av seriøse pelsdyrbønder ble rett og slett for liten.Foto: Scanpix

DEL

gd mener
Landbruks- og matdepartementet har revidert forskriften om kompensasjon til det som må kunne kalles restene av norsk pelsdyrnæring. Det ble noen kroner ekstra til minkfarmere, men egentlig ingenting å juble for. For Odd Arne Myromslien og andre som har drevet med rev, betyr endringene knapt noe som helst.

Noen kroner mer til mink-bøndene, betyr kanskje mindre støy i landbruksminister Olaug Bollestads hjemdistrikt. For øvrig er hele oppgjøret for innføringen av det yrkesforbundet som nå rammer pelsdyrnæringen, preget av at næringen er liten.

Norsk pelsdyrnæring har hatt noen tøffe år. Eksemplene på dårlig drift og elendig dyrevelferd har vært for mange, og de dårligste oppdretterne har gjort næringen lett angripelig. Seriøse oppdrettere har over år gjort en formidabel jobb for å styrke næringens renommé. Det har ikke vært nok til å snu sterke strømninger. Det er lett å herse med små grupper. Gruppen av seriøse pelsdyrbønder ble rett og slett for liten.

Forskriften om kompensasjon er et dårlig forsøk på å pynte opp etter en lite ærerik prosess. Et av verdens rikeste land forbyr det som trolig er verdens beste pelsdyroppdrettere å drive med det de kan best.

Det spesielle ved denne saken, er hvordan politikere fra flere partier sliter med å gå god for det som tilbys i kompensasjon for yrkesforbudet. Høyre og Frp fordi de helt fram til at Venstre kom med i regjering, lot næringen tro at den hadde livets rett. Ap fordi partiet helt siden landsmøtet i 2011 har slitt med å se hvordan politisk styrt avvikling av pelsdyrnæringen er en av flere forklaringer på hvorfor partiet sliter i distriktene.

Uansett hvordan hver enkelt pelsdyrbonde kommer ut av dette, blir bygdene som rammes, litt fattigere.Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags