Gå til sidens hovedinnhold

Heyerdahl hadde rett!

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.


I lørdagens GD hadde Steinar Åge Brenden fra Lalm et kort og godt sammendrag av min fars virke som eksperimentell forsker. Innlegget endte med spørsmål om han fikk rett i sine teorier. Brenden svarte selv nei på det, men var for øvrig full av anerkjennelse. Selv om jeg er min fars sønn, er jeg ingen klon, jeg har naturvitenskap og ikke antropologi som fag. Men som havforsker samarbeidet vi mye, og jeg var i mange år direktør og senere styreformann for Kon-Tiki Museet i Oslo. Derfor føler jeg meg beføyet til en utfyllende kommentar.

For kort tid siden døde en professor i medisin ved Universitetet i Oslo, en ekspert på arv knyttet til DNA. Erik Thorsby het han, for øvrig med tilknytning til Lillehammer og Gudbrandsdalen, og russekamerat av meg (!) Som en av flere med samme ekspertise utførte han undersøkelser av spesielle gener på Påskeøya, som sammenholdt med tilsvarende forskning andre steder i Stillehavsområdet, har gitt resultater nylig publisert i verdens kanskje mest anerkjente vitenskapelige tidsskrift «Nature». Der er det ugjendrivelig fastslått at det har vært før-europeisk kontakt mellom Amerika og Polynesia. Som biolog vil jeg påstå at DNA-profiler er like sikre bevis som fingeravtrykk i en kriminalsak.

Dette var hovedpoenget ved min fars eksperimentelle forskning omkring forhistoriske migrasjoner i Stillehavsområdet. At moderne DNA-vitenskap skulle gi ham definitiv rett fikk han aldri vite, så det blir moro å fortelle ham det om vi møtes i det hinsidige!

At dette for øvrig er så lite kjent i Norge, er bare å undre seg over. Selv har jeg bare sett det referert i Klassekampen. Men ute i verden har det vakt betydelig oppmerksomhet. Særlig søramerikanske aviser har bedt om kommentarer. Så takk til Steinar Åge Brenden for denne anledningen til å gjøre det kjent også på Lillehammer og i Gudbrandsdalen!

Thor Heyerdahl jr., Lillehammer