Gå til sidens hovedinnhold

Hjerkinn: Å ødelegge naturen koster

Artikkelen er over 1 år gammel

Leder Dette er en leder. Lederen gir uttrykk for avisens holdning.


Etter 80 års bruk som skytefelt vender Hjerkinn tilbake til naturen og til folket. Etter at staten vedtok å etablere skytefeltet i 1923 har fjellområdet blitt bokstavelig talt bombardert. Området var det viktigste skytefeltet for Forsvaret i Sør-Norge. 550 tonn med metallskrap har over årenes løp samlet seg i naturen. Staten har gjort sitt beste for å reparere skadene etter avgjørelsen de engang tok.

Stortinget vedtok i 1999 at Hjerkinn skytefelt skulle tilbakeføres til naturen og inkluderes i de eksisterende verneområdene på Dovrefjell. I 15 år har 15.000 soldater saumfart området i manngard. De fortjener alle en stor takk for innsatsen. Fjernstyrte maskiner, gravemaskiner, spesialtrente hunder og moderne søketeknologi har bidratt for å gjøre området tryggest mulig for framtida.

Det kan fortsatt finnes eksplosiver i området, men Forsvaret mener at området er trygt. Nå gjenstår det å se om folket igjen inntar fjellområdet. Det gjenstår også å se om villreinen tar i bruk området. Forsvaret har allerede registrert noen dyr. La oss håpe det blir flere.

En epoke i historien over, men vi må huske at det er dyrt å ødelegge naturen

Hjerkinn er et bevis på at store naturinngrep koster enormt, men at det også er mulig å rydde opp i gamle miljøsynder. Veger har blitt fjernet og vekster møysommelig plantet. Norgeshistoriens største naturrestaurering vekker internasjonal oppsikt.

Hjerkinn er også et bevis på at lokalt engasjement nytter. Det lokale engasjementet for å ta vare på deler av veg- og stinettet og de gamle setrene fikk gehør. I framtida er det viktig at statlige myndigheter fortsetter å lytte til lokale krefter.

Ingen vil nok igjen gjøre om et sårbart fjellområde til skytefelt. I Norge dag diskuteres andre typer inngrep i naturen, som for eksempel vindmøller. På Dovrefjell er en epoke i historien over, men vi må huske at det er dyrt å ødelegge naturen.