Gå til sidens hovedinnhold

Høgskolen i Innlandet: Rekordmange vil studere

Artikkelen er over 1 år gammel

Aldri har det vært så mange som nå får tilbud om studieplass ved HINN: 8.035 personer. Og det kunne ha vært dobbelt så mange, for det står 7.526 på venteliste.

(Østlendingen)

– Vi er sjølsagt glade for at så mange ønsker og vil studere, og at de vil være studenter ved Høgskolen i Innlandet. Det er fint at det er konkurranse om studieplassene. Men samtidig er det en tveegget glede. For det er mange som har søkt og ikke kommet inn, sier Stine Grønvold, prorektor utdanning ved Høgskolen i Innlandet (HINN).

Hun håper nå at de som har fått plass, men som ikke skal gå på det studiet, sier fra seg så raskt som mulig.

I tillegg til søkere gjennom Samordna Opptak har HINN oppløftende søkertall i det lokale opptaket. Det har resultert i at 4.679 har fått tilbud om studieplass på deltidsstudier og masterutdanninger. Allerede har i overkant av 3.200 søkere takket ja, noe som indikerer at mange ser verdien av faglig påfyll.

1.200 på ventelister til sjukepleierutdanningene

Ved 27 av studiene i HINN har ventelister, og de fleste tilhører Fakultet for helse- og sosialvitenskap. Fakultetet har sendt ut 1.765 tilbud om studieplass, men likevel er det 4.105 personer på venteliste.

Sjukepleierutdanningene har til sammen over 1.200 på ventelistene. Bachelor i barnevern har 808 på venteliste, mens bachelorgradene i vernepleie og sosialt arbeid har 842 og 668.

Totalt står 7526 personer foreløpig på venteliste hos oss. Det er drøyt 700 flere enn i fjor, men færre enn i 2018.

Over 4.000 får tilbud om studieplass ved Handelshøgskolen

Handelshøgskolen Innlandet – Fakultet for økonomi og samfunnsvitenskap med campus på Rena og Lillehammer, har også mange attraktive studietilbud, noe som gjenspeiles i antall søkere og tilbud av studieplasser. 4.019 tilbud om studieplass blir sendt ut fra dette fakultetet. Fakultetet har 2.653 personer på venteliste, flest på henholdsvis bachelor i psykologi med 735 og bachelor i rettsvitenskap med 635 personer.

Mange ledige plasser på lærerutdanningene

Fakultet for lærerutdanning og pedagogikk sender i disse dager ut 1.534 tilbud. 758 personer står på venteliste, men flere av studiene har også ledige studieplasser, som for eksempel faglærer i musikk og de tre grunnskolelærer-utdanningene.

– Hvorfor er det så lite interesse for lærerutdanningene?

– Barnehagelærer er veldig populært, mens grunnskolelærerutdanningene, både 1.–7. og 5.–10. har ledige plasser. Dette er også en nasjonal trend. Det kan ha noe å gjøre med at det er et femårig studie, og kanskje mye å gå på om du ikke er helt sikker på at du vil bli lærer. Men det er et viktig yrke, det må vi bli bedre på å kommunisere, sier Grønvold.

– Hvordan opplever HINN at dere har truffet studentmarkedet med utdanningene dere tilbyr?

– En ting er hva vi som institusjon mener at vi kan øke av studieplasser. Noe annet er hva studentene vil. Om de er risikovillige nå etter koronaen, eller vil ta sikre utdanninger. Det er spennende, sier Grønvold.

Her er det ledige plasser

I alt 11 utdanninger har nå ledige plasser etter førsteinntaket. Sju av disse er ulike lærerutdanninger:

 • Faglærer musikk på Hamar
 • Grunnskolelærer 1.-7. trinn, Hamar
 • Grunnskolelærer 1.-7. trinn, samlingsbasert, Hamar
 • Grunnskolelærer 5.–10. trinn, Hamar
 • Lektor i språk, 8.–13. trinn, Hamar
 • Norsk årsstudium, Hamar
 • Musikk årsstudium, Hamar

Videre er det også ledige studieplasser på

 • Kulturprosjektledelse, Lillehammer
 • Økologisk landbruk, Blæstad,
 • Music business management, Rena
 • Music business production, Rena

Kommentarer til denne saken