Gå til sidens hovedinnhold

Høyre blankpusser distriktsprofilen

Leder Dette er en leder. Lederen gir uttrykk for avisens holdning.


Sentral Høyrepolitiker Hanne Alstrup Velure vil ha en regel om at alle nye statlige arbeidsplasser legges utenfor storbyene. Stortingskandidat og partifelle Kari-Anne Jønnes mener politikerne må spørre seg hvilke statlige arbeidsplasser som er stedbundne, og at statlige arbeidsplasser som ikke må ligge i storbyene, like gjerne kan ligge andre steder.

Høyre-politikerne mener digitaliseringen gir muligheter for å tenke annerledes. Det siste årets måter å organisere arbeidskraft på, har vært en vekkelse for mange miljøer. Vi har sett de første eksemplene på hvordan noen har funnet det mulig å pakke flyttelasset og forlate storbyene, for å leve et annet familieliv enn storbyene kan tilby ute i distriktene. Der den digitale infrastrukturen er god nok, kan de fortsatt gjøre den jobben de gjorde, enten fra hjemmekontor eller fra et mindre kontorfellesskap.

Det siste året har tvunget fram en slags frigjøring fra store kontormiljøer. Det er mulig å sitte hvor som helst, men samtidig være del av et faglig fellesskap. Et år med midlertidige løsninger har for noen endt i permanent endring. Det ble brått mulig å gjenoppdage noe kvaliteter ved dagliglivet som mange har måtte forsake, fordi for mye tid har blitt brukt på arbeidsreiser i bil, på buss eller tog.

Høyre trenger en blankere distriktsprofil i kampen for å beholde en stortingsrepresentant fra Oppland, og det er våkent av Høyre-toppene i Oppland å koble seg på en debatt om organisering av deler av offentlig sektor. I forlengelsen av dette er det bare å øke presset for et høyere tempo i byggingen av digital infrastruktur. Men det må også tas noen grep på andre områder. Vi ser for eksempel fram til at Høyre-politikere i Innlandet tar tak i ekspertrådene fra professor tidligere Høyre-statsråd Victor Norman. Der er det mye å hente for alle som vil distriktene vel.

Frykt, utrygghet, gamlehjem og kirkegårder

Staten bør stimulere boligbygging i norddalen

Tid for Sp og Ap til å sprenge den politiske lydmuren