I helga vedtok Arbeiderpartiet å gjøre noe med det urettferdige 4 kravet i matte til studenter som ønsker å søke lærerutdanning. Det er jeg kjempeglad for at noen rydder opp i!

Vi vet i dag om at det i norske skoler er flere ufaglærte lærere som underviser, en SSB rapport viser at det er hele 15 %. Er ikke det skremmende?

Jeg skal være helt ærlig, matte er ikke et fag jeg er kjempegod i, og jeg fikk aldri høyere enn en 3’er. Jeg har prøvd veldig hardt.

Det har aldri gjort meg så usikker på om jeg kan ta den utdanningen jeg vil. Jeg har et stort ønsker om å bli samfunnsfaglærer, men den drømmen går rett i bakken. Hvis jeg eventuelt skal bli det, må jeg nå i påbyggsåret få en 5 i matte. En 5’er, ikke det urettferdig?

I dag har vi i tillegg lærermangel, og vi har skyhøye krav for lærerutdanningen.
Høyre er superstolte over hvor mange studenter de har fått rekruttere, men har de egentlig sett på hvor mange elever som faktisk ønsker å bli lærere, men som ikke får lov til det.
Kun fordi vi har et krav om 4 i matte.

Jeg forstår heller ikke grunnlaget til en 4 i matte, når jeg skal undervise i norsk og samfunnsfag. Jeg har ikke tenkt til å løse en ligning i samfunnsfag med elevene mine, og heller ikke en kvadratrot i norsk.

Høyre vil fortsette å skape en skole som gir muligheter for alle uavhengig av hvor de bor eller hvem foreldrene deres er.

Henrik Aasheim skriver i nettavisen 20.04 at matematikk er det faget hvor foreldrenes utdanningsbakgrunn har mest å si for hvilken karakter du har i faget.

Mine foreldre er renholdere, og jeg er stolt over det! Foreldrene mine er flyktninger, og kom til Norge via FN. Da krigen brøt ut, var ikke utdanningen deres viktig. Viktigheten deres var å gjemme seg for flygende bomber. Jeg synes rett og slett at det er urettferdig at mine foreldres utdanning skal ha noe med den utdanningen jeg ønsker å ta. Jeg blir skikkelig lei meg når Aasheim skriver dette.

Derfor mener jeg at venstresiden sin skolepolitikk er viktig og ikke minst riktig.
Jeg vil ikke at foreldrene mine skal ha skylda for at de ikke har en høyere utdanning.

Maja Cvetkovic, leder for likestilling, feminisme og antirasisme i AUF i Innlandet