Gå til sidens hovedinnhold

Høyres erkjennelse av at egen regjering ikke har gjort nok

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Det var nokså absurd å lese at gruppeleder i Lillehammer Høyre, som også er leder i Innlandet Høyre og befinner seg dermed på toppen i partihierarkiet, ber Lillehammer kommune å stille opp med koronastøtte mens partiet hans sitter med både statsminister og finansminister.

Oddvar Møllerløkkens ønske om at Lillehammer kommune også må betale ut kommunale midler i korona-støtte kan ikke tolkes som noe annet enn en erkjennelse av at hans egen regjering langt ifra har gjort nok for næringslivet.

At regjeringen var treg og bakpå da pandemien først rammet mars i fjor kan til en viss grad forstås og forsvares. Det er ikke lett å forberede seg på tilstander vi ikke har sett og opplevd før. Men nå er det et år siden pandemien slo til. Regjeringen har hatt nok tid til å planlegge og forberede nye nedstengninger.

Når næringslivet på nytt fikk beskjed om å stenge våren i år var regjeringen nesten like uforberedt som for et år siden. Støtte- og kompensasjonsordninger for næringslivet og lag og foreninger var så dårlige at til og med fylkesledere i Høyre ber nå kommunene om penger.

Møllerløkken mener at Lillehammer kommune har råd til å bruke 6 millioner til kompensasjonsordninger. Det handler om prioriteringer hevder han. Men når man prioriterer noe må man bortprioritere noe annet. Hva er det Møllerløkken vil bortprioritere i en kommune som selv har tapt flere titalls millioner på grunn av pandemien?

Det er vanskelig for en kommune å betale ut så mye penger for å kompensere for tap som skyldes nedstengninger besluttet av regjeringen. Kommunene skal selvfølgelig gjøre det de kan, men korona-kompensasjon er først og fremst et nasjonalt ansvar.

Møllerløkken har hatt både tid og posisjoner til å nå opp til toppen av partiet med sine bekymringer. Partiet hans har hatt alle forutsetninger for å håndtere situasjonen. Likevel har det ikke skjedd. Utspillet til Møllerløkken kan ikke tolkes som noe annet enn en erkjennelse av at egen regjering ikke har gjort nok for å håndtere pandemien. Derfor snur han seg til kommunene, som hans regjering har sulteforet i snart 8 år.

Mizanur Rahaman, Lillehammer, gruppeleder (SV)

Vil bruke kommunens fond til korona-støtte: – Vi bør ha lokal hånd på rattet