Gå til sidens hovedinnhold

– Lek, og du får en lydig hund

Artikkelen er over 4 år gammel

Her leker Randi Krokan med «Bolt». Instruktøren mener flere hundeeiere bør på kurs og gjøre det samme – for å få en lydig hund.

LILLEHAMMER: Lørdag viste hun øvelser i rallylydighetsbanen. Lillehammer Brukshundklubb, med sine 350 medlemmer, hadde åpen dag på Birkebeineren skistadion for å vise aktivitetene i klubben.

Ifølge instruktør Randi Krokan er det mange hundeeiere som ville hatt godt av et av klubbens mange kurs.

– Hunden skal adlyde

– Vi er generelt for dårlig til å trene og stimulere samspillet mellom hund og eier. Mange ville hatt mye bedre kontroll på hunden ute blant folk om de aktiviserte den mer.

– Men mange er erfarne hundeeiere etter år med hundehold …

– Ja, mange kan mye om hund. Likevel tror jeg mange ville hatt nytte av et kurs, for eksempel gjennom valpekurs eller lydighetskurs. Hundehold, og spesielt lydighetstreningen, har endret seg vesentlig bare de siste 10 årene, fra disiplinering til lek, sier Krokan og forteller at flere tradisjonelle lydighetsøvelser er erstattet av lek.

– Hunden elsker å leke, og gjennom leken skaper vi et nært og godt forholdet som gjør at den blir trygg og lydig. Da synes den det er mer interessant å være med eieren enn å løpe av sted når den blir nysgjerrig på noe som skjer i nærheten, sier Krokan og demonstrerer med sin 18 måneder gamle «Bolt».

- Uansett hva som skjer rundt meg og hunden, skal den adlyde når jeg snakker til den, sier hun og får støtte av veterinær Ketil Løland Jacobsen, som også bidro under lørdag.

– Blir med på kurs

Han mener kursene bidrar til at det også blir større forståelse for hundehold blant dem som ikke har hund.

 

– I likhet med oss, trenger hunden mer enn bare mosjon, også noe å bryne hodet på, som i flere av kursene til brukshundklubben. Hunden synes det er moro, og det bidrar til å skape harmoniske og lydige hunder. I neste omgang kan det bidra til at alle som ikke har hund får et mer positivt inntrykk av oss som opplever hunden som en viktig del av hverdagen – og at ikke alt handler om hundemøkk i skiløypa, sier Løland Jacobsen. Han oppfordrer hundeeiere til å bli med på kurs og aktiviteter, alt fra lavterskeltilbud med byvandring til lydighetskurs og agility.

Rallylydighet

Tone Larsson fra Lillehammer var av dem som ble inspirert lørdag, da hundeeiere fikk mulighet til å prøve seg i rallylydighet, lydighetsøvelser i bane, og i agility, hinderløypa for hunder. Det var også demonstrasjon av sporsøk og hundekjøring, i tillegg til presentasjon av ulike hunderaser.

 

– Jeg har gått på valpekurs. Nå har jeg lyst til å begynne med en aktivitet for å ha det morsomt sammen. Rallylydighet eller agility er alternativene, sier Larsson.

Belønningen blir en lydig hund.