Gå til sidens hovedinnhold

Hundeluftegård, også et kommunalt ansvar

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.


Ingerid Lyngnes fra Senterpartiet er bekymret for at hundeluftegården blir for dyr og at dette ikke er en lovpålagt oppgave.

Hun mener også at hundeeiere som har tenkt å bruke parken viser lite interesse for å ta del i samarbeidet. Hun ønsker at budsjettvedtaket fra 2020 blir tatt opp att i kommunestyret.

I Lillehammer kommune er det båntvang fra 1. april til 20. august. I 2021 er båndtvangen utvidet til å gjelde fra 16. februar på grunn av snø, skare og problemer for hjortevilt.

I Lillehammer kommune er det mange hunder og hundeeier som må forholde seg til disse reglene, og vi skal ta hensyn til hjortevilt og deres behov.

Men hundens naturlige adferd er å løpe fritt, de har behov for å løpe fritt og sosialisere seg. Det er et ansvar vi har som hundeeiere har, men også et ansvar som samfunnet og kommunen har.

Egne friområder for hund er derfor et viktig anslag i hundevelferden. Dyrevelferdsloven sier at dyreholder er ansvarlig for å la dyret utøve naturlig adferd. For hundens del innebærer dette blant annet å få mulighet til å løpe fritt.

Dette vil si at hundeeiere i Lillehammer kommune bryter dyrevelferds loven hvis ikke hunden har mulighet til å løpe fritt.

Vi i Lillehammer Frp var glade da vi fikk gjennomslag for hundeluftegården i budsjettmøtet for 2020, etter å ha jobbet med saken i 12 år. Vi mener også at hundeeiere må få mulighet til å delta i samarbeidet før en vi aviser dem.

Astrid Gaassand, gruppeleder Lillehammer Frp