Å kjøpe bolig er en av de største investeringene folk flest gjør her i livet. Millioner av kroner brukes på å investere i et hus eller leilighet. Vi drømmer oss vekk i boligannonser på internett, og lar oss sjarmere av flotte bilder og hyggelige beskrivelser. Men vet vi nok om boligene før vi legger inn et bud?

Boligkjøpet til Marita Silliløkken og Ola Kirkestuen på Sør-Fron er et av mange eksempler på at det er vanskelig å få et riktig bilde av boligens faktiske tilstand før vi kjøper den. Nyoppussede overflater gjør det enda vanskeligere.

Den nyoppussede eneboligen fra 50-tallet på Hundorp så strøken ut. Tilstandsrapporten fortalte til og med at det meste skulle være i orden. Slik var det dessverre ikke. Paret oppdaget at det meste som sto i tilstandsrapport ikke stemte. Paret beskriver manglene som mange og alvorlige. Det er ikke rart familien er frustrert.

En tilstandsrapport er faktisk det som anbefales. En takstmann kan enten lage en verditakst eller en tilstandsrapport. Sistnevnte går mer teknisk til verks.

Boligsalg handler ikke kun om å få høyest mulig pris

For paret i Sør-Fron hjalp det ikke stort at det fulgte med en tilstandsrapport. Meglerfirmaet forklarer at kun kjente feil og mangler er presentert. Det de presenterer baserer seg mye på opplysninger selgeren gir. Hvordan skal boligkjøpere kunne avdekke feil og mangler dersom de ikke kan stole på det megler og takstmann oppgir? Er båndene mellom meglere og takstmenn fremdeles for tette?

Det uheldige boligkjøpet på Hundtorp viser at kjøpere ikke bør føle seg trygge på at grunnlaget de får før et boligkjøp avdekker alt. Noe er galt når folk gang på gang investerer millioner i en bolig de egentlig ikke kjenner tilstanden på.

Boligsalg handler ikke kun om å få høyest mulig pris. Boligsalg handler også om mennesker. Familier, par og enkeltpersoner som skal skape sitt liv. I jakten på nye salg bør meglere og takstmenn tenke over hva som bør gjøres for at færre skal føle seg lurt. Mangelfulle framstillinger skaper ikke bare unødvendige krangler og rettssaker. Det kan ødelegge liv.